Det säger Jan Björklund (FP) som besökte företaget Norins Ost i Linköping på onsdagen. Han ville höra hur regeringens förslag om att ta bort arbetsgivarrabatten för unga kan påverka företagets möjligheter att anställa ungdomar. Valet föll på Norins Ost eftersom mer än en tredjedel av företagets anställda är unga under 25 år.
– Vi har kunnat anställa flera tack vare den här rabatten. Men om den tas bort blir det mycket svårare för oss. Och två eller tre av de elva ungdomsjobben som finns hos oss försvinner då. Vi ska inte säga upp ungdomarna utan de slutar för att börja plugga eller göra något annat, men vi kommer inte att ha råd att ersätta dem, säger Lena Norin Selhag som driver företaget.
Hon förstår inte varför regeringen vill förändra ett koncept som fungerar och som både företagare och ungdomar verkar vara nöjda med.
– Vi vill inte heller att regeringen ersätter arbetsgivarrabatten med något bidrag. Jag har inte tid att fylla i blanketter och ett bidrag är inte samma sak som ett riktigt jobb, säger hon.
Under Jan Björklunds besök till Norrköping och Linköping kom också Ericssons besked om ett stort varsel. För honom var det ytterligare en påminnelse om att Sverige måste ha ett gott företagsklimat för att vara konkurrenskraftigt på en global arbetsmarknad.
– Det har gått bra för Sverige om man ser det ur ett EU-perspektiv. Men vi ska inte jämföra oss med Grekland eller något annat EU-land. Vi konkurrerar med Asien, Kina, Indien. För vår överlevnad är det viktigt att att ha ett bra företagsklimat så att vi kan både locka och behålla de stora internationella företagen och skapa förutsättningar för att de mindre företagen kan växa, säger Jan Björklund.