Vikingstad kan få 2 000 nya invånare

Vikingstad har fått en ny översiktsplan. I den pekas nya bostadsområden ut som rymmer upp till 2 000 personer. Planen kommer att påverka lång tid framöver – den förra antogs 1972.

Foto:

LINKÖPING2014-01-23 08:30

Översiktsplanen som påbörjades under 2010 antogs i tisdags av kommunstyrelsen. Den innebär att kommunen pekar ut var det är möjligt att bygga i framtiden – det innebär inte med automatik att det byggs. En del av marken är privatägd och eventuella byggen hänger därför på om markägaren vill bygga.

Det största området som blir möjligt att bebygga är åkermark som ligger omedelbart öster om Vikingstad utmed vägen mot Malmslätt. Utöver det öppnas också för möjligheten att bygga på handelsträdgårdens område vid Idrottsvägen, även ett mindre område norr om Barrskogsvägen kan bebyggas.

Får vänta

Ett större markområde norr om järnvägen upp mot gården Stora Folåsa får däremot vänta. Det finns med i planen som ett framtida utbyggnadsområde men det kan påverkas när det någon gång i framtiden byggs ny järnväg. Vikingstad ligger inom utredningsområdet för den framtida höghastighetsjärnvägen Götalandsbanan. Så sent som för två veckor sen meddelade infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) att regeringen vill utreda den järnvägen, men trots det beskedet ligger en sådan järnväg flera decennier fram i tiden.

Att kommunen väljer att peka ut Vikingstad som en ort med potential att växa beror på pendeltåget. Där det redan finns kollektivtrafik ska det också byggas.

Det enda parti som inte gillade beslutet var Miljöpartiet. Deras kritik handlar om marken öster om samhället där en stor del bördig åkermark förstörs.

Miljöpartiet vill bygga på redan exploaterad mark för att på så sätt spara jordbruksmarken.

Bevaras

I översiktsplanen pekas några områden ut som värda att bevaras. Mimergatan som leder fram till stationen är ett exempel, den som vill bygga där kommer att få svårt att få igenom planerna.

Även Odengatans egnahemsbebyggelse nämns och då särskilt husen på Odengatan 5 och 11. Dessa tillverkades av Malmskogens träindustri i Linköping och anses vara tidstypiska egnahem, byggda på 50-talet.

Likaså skyddas trädplanteringen utmed Österleden och de tre gårdar som ursprungligen var Bankebergs by med gästgiveriet som det mest kända.

Översiktsplanen måste antas av kommunfullmäktige innan den gäller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!