"Vi tror att de bor i Linköping"

– Vi tror att det är personer som bor i Linköping, kanske i Lambohov.

Foto:

Linköping2016-03-08 11:20

Läs också: De boende är oroliga efter inbrotten.

Det säger Björn Goding, utredningsbefäl vid polisens mängdbrottsenhet. Efter flera liknande inbrott har polisen förstärkt bevakningen i området.

– Vi är där med radiobilar och civila bilar och patrullerar, säger han.

Samtidigt pågår utredningen. Efter flera inbrott i området, med stora likheter i tillvägagångssätt har polisen ganska mycket material att gå igenom.

– Det har även varit inbrott på Prästbolsgatan där vi har anledning att misstänka att det är samma gärningsmän.

Hur gör tjuvarna?

– De går omkring i området, bryter upp ytterdörren och sedan är det snabbt in, snabbt ut. Vi är rätt säkra på att de är flera och att de har någon som spejar utanför. De tar vad de hittar i framför allt sovrummet. De letar efter smycken och pengar. Och de tar sådant som det inte syns att de har på sig när de kommer ut.

Vad händer med stöldgodset?

– Troligtvis gör de sig av med det väldligt fort. Säljer guldet direkt till någon köpare som inte ger dem mer en än bråkdel av värdet. Eller så skickar de godset med post till någon i eller utanför landet. Vi har ständig godsspaning på olika säljsajter.

Vad vet ni om tjuvarna?

– Vi har inga konkreta spår, men vi har bilden av att det är unga personer i 20–30-årsåldern, vi tror att de kan bo i Linköping, kanske i Lambohov. De är noga med att inte skapa uppmärksamhet. Samtidigt blir det ju ett väldigt oväsen just när man bryter upp en dörr. Därför är det viktigt att alla i området är uppmärksamma.

Vad kan de boende göra?

– De kan hjälpa varandra, prata med varandra och vara väldigt vaksamma. Om man hör eller ser något utöver det vanliga bör man larma polisen och försöka att göra iakttagelser.

Ska man som privatperson försöka att ta fast en inbrottstjuv?

– Vi kan inte be någon att fånga tjuvarna. Man vet inte vilka personer man möter. De vill inte bli tagna och därför finns en stor risk att man blir skadad och får men för livet. Det är inte värt det. Däremot kan anmälaren följa efter om man är på betryggande avstånd.

Tror du att ni hittar de här gärningsmännen?

– Det gör jag faktiskt! Det känns som att vi skakar på en ketchup-flaska just nu. Plötsligt kommer det fram en liten detalj som leder oss i rätt riktning. Vi tar mycket tacksamt emot tips från allmänheten, säger Björn Goding.

Det går bra att kontakta polisen med tips på telefonnummer 114 14.

Inbrott – så gör du!

Polisen rekommenderar absolut inte att du försöker att fånga tjuvarna. Ring 112, och gör iakttagelser. Kolla efter signalement och fordon som tjuvarna använder.

Kan du på tryggt avstånd följa efter och se vart de tar vägen så är det bra.

Det finns olika sätt att skydda sig från inbrott:Man kan försöka få det att se ut som att man är hemma, genom att tända lampor, låta en batteridriven radio stå på. Det är inte säkert att inbrottslarm är tillräckligt, men det är givetvis också ett skydd.

Polisen uppmuntrar grannsamverkan, att grannar hjälper varandra att hålla koll när någon inte här hemma. Det är också viktigt att vara uppmärksam när man hör eller ser något. Gör iakttagelser och larma polis.

Glöm inte att låsa dörren = ett grundtips. Är dörren olåst riskerar man både inbrott och sämre ersättning hos försäkringsbolaget.Låt inte smycken och små värdesaker ligga framme. Göm dem på smarta ställen.

Fotografera dina värdesaker och gör en noggrann beskrivning av mönster och liknande. "Guldring 18 karat" är för otydligt, tipsar polisen. Ett sätt är att filma varje rum. Det är svårt att minnas vad man har.

Tjuvarna är duktiga på var vi lägger saker. Vanliga ställen tjuven letar på är i sovrummet, under madrassen, i lådor och skåp, inne i frys- och kylskåp, samt i utrymmet under dessa.

Det går bra att tipsa polisen: Ring 114 14 och berätta vad du vet. Är det akut, ring 112.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om