"Vi tar en eller två snattare varje vecka"

Hot och utskällningar från misstänkta snattare hör till vardagen på ICA Kvantum Signalen i Ekholmens centrum. Ändå tvekar man inte att konfrontera tjuvarna.

Foto:

LINKÖPING2013-09-19 06:30

– Det är klart att adrenalinet pumpar ibland, säger Angela Bergström som ansvarar för butikens kosmetikavdelning. Vissa blir hotfulla bara man iakttar dem, men vi måste ju hålla koll eftersom så mycket försvinner.

Kosmetik, dyra deoderanter, rakblad och kött är de mest attraktiva varorna. Ett par snattare tas på bar gärning varje vecka och senast för några veckor sedan kunde butiken avslöja en stortjuv.

Tog stortjuv

Gärningsmannen, som var i 40-årsåldern, uppträdde misstänkt i butiken, men det var först efter att polisen slagit till mot mannens bil och hittat varor till ett värde av 55 000 kronor som ICA Kvantum Signalen kunde koppla samman händelserna.

– I de lägena är kameraövervakningen i butiken till stor hjälp, förklarar butikschefen Peter Edgar.

Nio miljarder kronor

Svinnet i svenska butiker uppgår varje år till cirka nio miljarder kronor. Av dem är sex miljarder kronor resultatet av snatterier och stölder.

Det visar en undersökning som Handelns utredningsinstitut har gjort på uppdrag av bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk handel.

Låg gräns

Nu efterlyser Svensk handel åtgärder för att minska svinnet.

– Vi vill bland annat att begreppet snatteri tas bort ur lagstiftningen och att beloppsgränsen för stöld sänks, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel.

Bekräftar bilden

Peter Edgar välkomnar förslaget att sänka gränsen för vad som räknas som stöld och därmed skärpa straffet för snattare.

– Ja, det ställer vi oss verkligen positiva till, helt klart. Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, anmäldes omkring 60 500 butiksstölder i landet förra året, en minskning med tre procent jämfört med föregående år. Att antalet snatterier har minskat är en trend som polisen i Östergötland också märkt av.

Dagliga fall

2010 hanterades 2 827 fall i Östergötland varav 1 040 i Linköping. 2012 var motsvarande siffror 2 623 för länet och 822 för Linköping. Samtidigt är butiksstöldernas omfattning svår att avgöra utifrån statistiken eftersom många stölder och snatterier inte upptäcks.

– Vi hanterar flera fall varje dag, men visst minskar de något, säger Mattias Ydreborg, tf chef för mängdbrottsenheten på polisen.

Läs mer i torsdagens upplaga av Östgöta Correspondenten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om