"Vi söker ett flertal skyttar"

18-åringen som sitter anhållen för inblandning i skottlossningen i Skäggetorp nekar till brott. Förundersökningsledaren säger till Corren att utredningsläget förändras hela tiden och att polisen försöker att identifiera flera skyttar.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2014-08-05 13:30

Det var på söndagen som 18-åringen hämtades in till förhör och delgavs misstanke om försök till mord. På måndagen, sedan en advokat förordnats, kunde ett längre förhör hållas med honom.

– Han nekar till brott, säger kammaråklagare Helene Gestrin, som leder förundersökningen.

18-åringen är anhållen som på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. Sannolika skäl är den starkare misstankegraden. Åklagaren har ännu inte tagit ställning till om 18-åringen ska begäras häktad.

– I nuläget sitter han kvar och vi får se om bedömningen kvarstår. Utredningsläget förändras timma för timma. Vi hämtar in mer information och det påverkar både den person som är frihetsberövad nu och människor som är på fri fot, säger Helene Gestrin.

Sedan skottlossningen på kvällen den 28 juli har sammanlagt 17 personer suttit frihetsberövade. Ännu så länge har ingen delgivits misstanke om att ha hållit i vapnet eller vapnen som användas för att avlossa skotten som dödade en 18-årig man.

– Vi vet att vi söker ett flertal skyttar. Att vi har en person som sitter frihetsberövad innebär inte att vi har slutat att intressera oss för andra människor. Vi arbetar fortfarande aktivt med att identifiera de som sköt och de som befann sig på platsen.

Enligt förundersökningsledaren befinner sig bara polisen i början av utredningen.

– Vi är fortfarande, vilket kanske kan låta lite konstigt en vecka efter händelsen, bara i uppstarten av utredningen. Startsträckan är ganska lång för det finns så många människor i Skäggetorp som har gjort iakttagelser.

Upplever du att de boende i Skäggetorp är villiga att berätta om vad de sett och hört?

– Människor i Skäggetorp, precis som i stora delar av Linköping i övrigt, är bekymrade över händelseutvecklingen med våld och skjutningar. De är fullt villiga att dela med sig av de små eller stora pusselbitar som de kan ge oss. Det är betydligt vanligare att människor vill lämna uppgifter än att man säger nej. Det är ingen som vill ha det på det här sättet.

Anser du att polisledningen har skjutit till de resurser som krävs för att det här brottet ska kunna klaras upp?

– Polisledningen sätter till de resurser som behövs. Vi har väldigt mycket arbeta att göra, men det måste göras under kontrollerade former och i en takt som gör att vi kan ta hand om informationen. Visst skulle vi kunna använda oss av fler förhörsledare, men polisledningen är villig att tillsätta de resurser som behövs och det diskuteras varje dag, säger Helene Gestrin och fortsätter:

– Vi kan inte tömma stan på poliser på grund av den här brottsutredningen. Resten av verksamheten måste löpa på, så det blir en balansgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!