Vi småhandlar allt oftare

Mer än hälften av hushållen besöker matbutiken minst tre gånger i veckan. Bara en av tio svenskar storhandlar regelbundet.

Lena Mattsson från Linköping handlar flera gånger i veckan. - Jag har en idélista på matvaror, och sedan beslutar jag i butiken om vad som ska inhandlas. Mycket beror på hur färskvarorna ser ut, säger hon.

Lena Mattsson från Linköping handlar flera gånger i veckan. - Jag har en idélista på matvaror, och sedan beslutar jag i butiken om vad som ska inhandlas. Mycket beror på hur färskvarorna ser ut, säger hon.

Foto:

LINKÖPING2002-05-28 05:49

Resultatet av undersökningen, som gjorts av Movement Research, är ingen överraskning för Ica-Signalen i Linköping. Coop Forum noterar däremot att veckohandlingen ökar.

-- Vi märker att kunderna återkommer flera gånger i veckan, säger butikschef Peter Edgar på Ica-Signalen i Ekholmen. Många spontanhandlar med blicken, och därför gäller det att varorna ser inbjudande ut på hyllorna.

Färskvaror ökar

Ica-Signalen rustar för närvarande upp hela butiksytan, och satsar på fler färskvarudiskar.

-- Vi fokuserar på färskvaror. Det är något som ökar enormt. En trend är att folk vill ha snabbmat på vardagarna, och i helgerna väljer hushållen maträtter som tar lite längre tid att tillaga.

På Coop Forum på Tornby har antalet kunder som storhandlar ökat. Varuhusets omsättning har ökat med drygt 25 procent i år.

-- När kunderna handlar här blir det ofta mycket varor på en gång. Det är även vanligt att folk handlar med ögat, och därför försöker vi inspirera kunderna och ge tips och idéer om olika maträtter, säger butikschef Stefan Ögren på Coop Forum.

Dålig planering

I intervjuer med 8 500 personer, dels på väg in i matbutiken, dels efter avslutad inköpsrunda, har bilden av dagens konsument klarnat betydligt.

-- En trend är att vi småhandlar allt mer. Och när vi storhandlar gör vi det med råge, det vill säga beloppet som spenderas är högre än förr, säger Egil Bråthe, som är en av författarna till studien.

Intressant är att de flesta kunder inte planerar sina inköp. Nästan fyra av fem har inte en skriven inköpslista med sig till butiken. Antingen har de varorna i "huvudet" eller så sker inköpen av inspiration.

-- Fler än hälften av de som ansvarar för kvällens middag vet inte vad de ska köpa för mat när inköpsrundan börjar. Dessutom kan en konsument som planerat en viss middag ändra sig inne i butiken för att han eller hon blir inspirerad av något annat.

Undersökningen visar att män använder inköpslista i hög-re grad än kvinnor. Däremot är det inte många i åldersgruppen 16 till 29 år som har en skriven lapp.

Smarta lösningar krävs

Att allt fler använder butiken som inköpslista ställer höga krav på smarta affärslösningar. Egel Bråthe anser att det behövs mer intelligent marknadsföring, presentation av recept och spännande matlagning i butiken, för att hjälpa konsumenterna.

-- Det finns matvaruhus som är bra på det här. Men det finns även butiker som borde vara duktigare, säger han.

Impulsvaror

När fler köpbeslut fattas i butiken är möjligheten stor att påverka konsumenterna. 78 procent av alla i undersökningen som köpte kosttillskott och naturmedel visste inte om att de skulle göra det när de gick in i butiken. Av oplanerade inköp var siffran för ost 70 procent, socker och mjukt bröd 64 procent, chips 60 procent och öl 48 procent. Mjölk intar en särställning, och här var siffran 16 procent.

-- Att så kallade impulsvaror som exempelvis öl placeras högt på rankinglistan är inte överraskande. Men att kunderna bestämmer sig för att handla socker och mjukt bröd i butiken är förvånande.

Kunderna har även svårt att planera för vilket märke av en viss produkt man ska köpa. Av de som köpte ost och korv bestämde sig drygt 90 procent först i butiken för vilket märke man ville ha. För skinka var motsvarande siffra 86 procent och för toalettpapper 84 procent.

Provsmakningar

Studien visar att demonstrationer, där kunden får tillfälle att prova på en vara, är populära. Nästan alla konsumenter är positiva till provsmakningar. Men nästan 70 procent av kunderna visste inte om att det pågick en demonstration i butiken.

-- Det här är slöseri med investerade pengar. En sådan här aktivitet som de flesta anser är positiv måste märkas ordentligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!