"Vi måste ha bevis för att kunna agera"

Hyresvärden måste få kännedom om hot och ofredanden för att kunna göra något åt situationen, förklarar Stångåstadens förvaltningschef Ulf Gustafsson.

LINKÖPING2013-03-26 06:30

– Vi uppmanar hyresgäster som råkar ut för händelser att dokumentera allting, säger han.

I det aktuella fallet har Stångåstaden två anmälningar från Johanna och Malin och två motanmälningar från grannen.

– Inget av det som vi fått veta har tytt på att det här skulle vara en mer allvarlig situation, säger Ulf Gustafsson.

Han känner inte till att polisen vid åtta gånger besökt fastigheten med anledning av grannens beteende.

– Det ger ju en annan bild av situationen, säger han.

Polis eller störningsjour

Generellt, säger han, bör hyresgäster som upp-lever sig hotade eller blir angripna av en granne ringa till polisen och kanske även till hyresvärdens störningsjour. När det akuta skedet lagt sig ska man kontakta hyresvärden.

Besittningsskyddet (rätten till sin lägenhet) är lagstadgat och starkt för alla. Om ett ärende utvecklar sig till en allvarlig situation där det kan bli fråga om att en störande hyresgäst ska sägas upp, behöver värden dokumentation som styrker påståenden om vad han eller hon har gjort. Det kan vara anmälningar och händelserapporter från störningsjouren, polisrapporter och andra grannars vittnesuppgifter.

Skriftlig varning

En hyresvärd kan ha rätt att säga upp en hyresgäst omgående men då måste störningen ha varit mycket allvarlig, exempelvis att personen har tänt eld på fastigheten. I andra fall ska den störande grannen få skriftlig varning och chans att bättra sig. Fortsätter störningen kan han sägas upp. Men då överklagar många till hyresnämnden.

– För att driva ett uppsägningsfall i hyresnämnden måste vi ha bevis för hur störningar skett, och ibland krävs även att grannar vittnar, säger Ulf Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om