"Vi kan inte lagstifta bort mobbning"

Gymnasieministern Aida Hadzialic fick många frågor när hon mötte elevkåren på Folkungaskolan.

Gymnasieminister Aida Hadzialic .

Gymnasieminister Aida Hadzialic .

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2016-04-25 19:30

Videon är inte längre tillgänglig

Eleverna från elevkåren – Jakob Sundell, Pua Landberg, Märta Svensson, och Jessica Klaff – ville ha svar på hur hon såg på elevkårernas arbete och finansiering, men det kunde ministern snabbt avhandla.

– Vi ska inte styra det arbetet från departementet. Däremot kan vi se till så att det finns den finansiering ni behöver. Elevinflytandet är centralt även om det måste finnas vissa krav i skolan, både på elever och på skolpersonal.

Märta Svensson ställde frågan om skolans största utmaningar.

– Var ska jag börja? sa Aida Hadzialic. Lärarnas förutsättningar måste förändras. I dag är läraren både vaktmästare, IT-tekniker, psykolog och administratör. Det behövs fler i skolan, vi måste bygga ut lärarutbildningen och höja lärarnas status och löner.

Hadzialic fick också frågan om vad hon tycker om friskolereformen.

– I grunden är det bra med valfrihet. Men det har varit för mycket vinstjakt i svensk friskola. Det finns idéburna friskolor som återinvesterar vinsten. Det finns också avarter som fokuserar på att ta ut vinst. Så kan vi inte ha det. Varje skattekrona som inte används effektivt är som att stjäla från de fattiga, som socialdemokraten Gustav Möller uttryckte det för länge sedan.

Betygssystemet är under lupp, vilket betyder att de som går i högstadiet/gymnasiet i dag kanske måste byta system under utbildningen.

Ska ni byta system?

– Vi måste göra justeringar. Dagens system har större betygsskala än föregångaren, vilket är bra. Men det är en brist att ett litet misstag i ett ämne kan påverka helheten. Det är bättre att premiera kunskap, än att bestraffa när det går dåligt.

Förslaget om att digitalisera de nationella proven har nått eleverna:

– Det är ett förslag. Vi måste arbeta med att digitalisera skolan. Men proven måste utredas så att de blir rättssäkra. Det ska inte vara möjligt att manipulera dem.

Eleverna undrade om den psykiska ohälsan som breder ut sig bland unga.

– Det är något vi måste ta på allvar. Vi behöver fler vuxna i skolan, fler lärare. Men vi kan inte lagstifta bort mobbning. Alla i skolan måste hjälpa till och upptäcka när en kamrat eller elev inte mår bra.

En fråga som hon inte kunde svar rakt ut på var om hon tyckte att det ska finnas särskilda, könsneutrala toaletter och omklädningsrum på skolorna.

– Det är en väldigt specifik fråga. Men det är viktigt att skolorna kan utforma en jämställd miljö för alla elever. Hur det görs är upp till varje enskild skola.

Slutligen fick Aida Hadzialic frågan om varför hon blev socialdemokrat:

– De är värderingarna. Den svenska modellen är ett bevis på att socialdemokratin kan förverkligas, sa hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om