"Vi kan bli världsledande på cykelforskning"

När vi träffar Jonas Bjelfvenstam på hans kontor på VTI är han fortfarande lite skakad. Några dagar tidigare var han ytterst nära att krocka med en älg.

Nyfiken. VTI:s lokaler är fulla av spännande prylar. Jonas Bjelfvenstam tittar in i en tågsimulator.

Nyfiken. VTI:s lokaler är fulla av spännande prylar. Jonas Bjelfvenstam tittar in i en tågsimulator.

Foto: Robin Fornas

LINKÖPING2015-07-29 06:45

– Det var på riksväg 55, med mycket trafik. Jag såg älgen springa ut från vänster där den blev påkörd av en mötande bil. Den gjorde en saltomortal men reste sig snabbt och rusade rakt framför min bil in i skogen.

Teorin hade blivit verklighet. Jonas Bjelfvenstam är generaldirektör för VTI där, bland mycket annat, en stor del av Sveriges trafiksäkerhetsforskning bedrivs. En del av forskningen har handlat om att låta bilar krocka med en 375 kg tung älgattrapp.

– Jag tvärbromsade, och allt gick bra. Men det var riktigt ruggigt att vara så nära och uppleva hur oerhört fort det går, säger han.

VTI, eller Statens väg- och transportforskningsinstitut som det egentligen heter, är ett oberoende forskningsinstitut inom transportsektorn. Omkring 200 anställda, varav 150 i Linköping, bedriver forskning kring infrastruktur, trafik och transporter.

Här har Jonas Bjelfvenstam varit generaldirektör sedan 2007. Då lämnade han ett jobb som statssekreterare på näringsdepartementet i Stockholm och började ett nytt liv som krävde pendling till Linköping.

Hur pendlar du mellan Stockholm och Linköping?

– Med tåg för det mesta. På tåget kan man jobba och ta en lur. Det är så sabla tråkigt att sitta och köra.

Då har du suttit fast med signalfel och trasiga kontaktledningar ganska många gånger?

– Ja, det händer alldeles för ofta. Värst var det för några vintrar sedan, då var det helt hopplöst.

Forskningen på VTI är bred och tvärvetenskaplig. Här finns körsimulatorer i världsklass, ett laboratorium för vägmaterial och ett krocksäkerhetslaboratorium. Mycket av forskningen har koppling till samhällsutveckling och människors beteenden.

– Vår forskning bidrar till att skapa bra beslutsunderlag för olika aktörer inom transportsektorn, säger Jonas Bjelfvenstam.

Får ni en påse pengar av staten varje år, som ni sedan kan fördela på den forskning ni tycker är mest intressant?

– Nej, så är det inte. 20 procent av våra intäkter består av ett basanslag från staten, och det använder vi till vissa grundläggande saker som till exempel vårt doktorandprogram,

– Men 80 procent av vår forskning är uppdragsfinansierad. Huvuddelen av uppdragen kommer från den offentliga sektorn, till exempel Trafikverket och andra myndigheter.

Om er forskning till stor del styrs av vilka uppdrag ni får, vilken typ av transportforskning finns det inte så mycket pengar till?

– Det är framför allt den samhällsvetenskapligt inriktade transportforskningen som är svår att finansiera. Det kan till exempel vara transportekonomiska studier av Trafikverkets upphandlingar, genusaspekter på trafikfrågor eller viss miljörelaterad forskning.

På vilka områden kan VTI bli bättre?

– Det finns flera områden där vi kan utvecklas och bli ännu bättre. Övergången till ett fossilfritt transportsystem är ett sådant område, liksom järnvägsforskning.

– Vi är redan bra på forskning kring cykling, men där skulle vi kunna gå vidare och bli världsledande. Sjöfartsforskning är ett annat område jag skulle vilja se litet mer av.

Som generaldirektör för VTI skulle jag säga att du är en man med makt. Har du makt?

– Nej, jag ser det inte riktigt så. Jag har naturligtvis inflytande över vår organisation och när jag väljer att uttala mig så har det jag säger utan tvekan en viss tyngd.

– Men jag har valt att vara ganska återhållsam i den offentliga debatten. Jag vill att det ska vara forskarna som hörs, med sina forskningsresultat.

Men måste inte VTI ha en ståndpunkt i vissa frågor?

– Nej, man kan ta dubbdäck som exempel. Det finns trafiksäkerhetsforskare här på VTI som kan visa att dubbdäck ökar säkerheten vid vissa förhållanden. Men samtidigt har vi miljöforskare som pekar på att dubbdäck skapar hälsofarliga partiklar. Och vi har transportekonomer som räknar på hur vad dubbdäckens slitage kostar. Det kan uppfattas som motstridiga signaler från VTI, men så måste det få vara om enskilda forskare ska kunna sprida sina forskningsresultat.

– Men ibland måste vi naturligtvis samla våra forskningsresultat i någon slags ståndpunkt, till exempel när vi ska skriva ett remissvar.

Men nu är det sommar. Vad ska du göra på semestern?

– Vi ska vara i vårt sommarhus i norra Uppland. Och så blir det några dagar i Nice.

Jonas Bjelfvenstam

Ålder: 53

Arbete: Generaldirektör på VTI

Familj: Hustru och en 17-årig dotter.

Bor: Vid Fridhemsplan mitt i Stockholm. Övernattningslägenhet i Linköping.

Utbildning: Jurist.

Så håller jag mig i form: Spelar innebandy med ett gäng gamla kompisar varje måndagsmorgon.

Bästa bok på senare tid: Haruki Murakamis trilogi 1Q84 blev jag väldigt fascinerad av.

Bra film som jag sett nyligen: Jag ser mer och mer tv-serier i stället för film. ”Tannbach – ett krigsöde” om en tysk by efter andra världskriget var väldigt bra.

Största last: Jag är inte så lastbar, men min hustru skulle nog säga att jag tittar lite för mycket på tv-serier.

Favoriträtt: Boeuf Bourguignon

Bästa promenad i Linköping: Det får bli längs Stångån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om