Kritiken baseras på tillsyn vid koncernens 38 gymnasieskolor. Den visar att samtliga brister i arbetet med särskilt stöd, trots att en hög andel av eleverna har behov av det. Kunskapsresultaten är låga, många lärare är visstidsanställda utan pedagogisk högskoleexamen och ingen av skolorna har skolsköterska eller kurator.
Under 2012 genomfördes tillsyn vid Linköpings praktiska gymnasium, som kritiserades på flera punkter. Problemen var kopplade till vikande studieresultat, särskilt stöd och studiero.
Har åtgärdat problemSedan dess har Linköpings praktiska utarbetat nya rutiner för att uppmärksamma och utreda behov av särskilt stöd. En specialpedagog har tillsatts och flera lärare jobbar med enskild undervisning. Enligt rektor Mikael Karlsson har skolan en fungerande elevhälsa med kurator och sköterska.
– Kritiken var befogad. Men vi har tagit till oss av den och försöker anpassa verksamheten så att eleverna får den bästa möjliga utbildningen. Jag känner mig väldigt trygg med det utvecklingsarbete vi har gjort, säger han.
Under hösten kontrollerar Skolinspektionen om skolan har vidtagit alla de förändringar som krävts. Av koncernens skolor är det bara Praktiska Tumba som fått uppföljningssvar hittills. Den tvingas stänga eftersom allvarliga brister inte rättats till.