Vi har granskat barnens hat och hot i apparna

Hot om våld, grova sexuella anspelningar och skitsnack om skolkompisar och lärare. Vi har kollat vad som händer och sägs på barnens mobilappar.

Språket i sociala medier mellan barn och unga är grovt. Citaten i kollaget baseras på verkliga kommentarer från ungdomar i Linköping.

Språket i sociala medier mellan barn och unga är grovt. Citaten i kollaget baseras på verkliga kommentarer från ungdomar i Linköping.

Foto: Kollage: Julia Djerf/TT

Linköping2021-03-04 20:00

Språket är grovt. Könsord blandas med svordomar, sexanspelningar och beskrivningar av skolkompisar och mindre populära lärare. En del ordväxlingar sker öppet, andra i privata meddelanden. Flera konton på Instagram är kopplade till skolor i Linköping, administrerade av en anonym användare.

Enligt några flickor i högstadieålder i Linköping som vi har varit i kontakt med, är det främst plattformarna Snapchat, Instagram och Tiktok som används. När det kommer till lokala grupper – antingen öppna för vem som helst eller där man ansöker om ett medlemskap – är det mest Instagram. På Snapchat och Tiktok pratar de flesta via privata chattar. Merparten av "tjafset" sker i enskilda trådar, förklarar en tonårspojke för oss.

Från en sådan konversation har vi tagit del av dödshot och hot om våld. En säger sig ha tillgång till vapen. De som skriver till varandra är under 15 år. Med hänsyn till deras ålder och sammanhanget väljer vi att inte citera.

På ett Instakonto knutet till Berzeliusskolan går snacket om vem som haft "rännskita" och bajsat ner en toalett. Några anser att ett kärlekspar är för intima med varandra öppet och att flera blir obekväma av att se dem. "Det är oförskämt att stå och grovhångla. Ingen vill se er utbyta saliv under corona".

En annan skriver på samma konto: "Visste ni att gymnasiesärskolan skapades av att de i spets skaffade barn?” Det spekuleras huruvida en anställd på skolan bär underkläder eller inte. En elev berättar att klasskamrater tar på henne fast hon inte vill.

På ett annat konto med koppling till Anders Ljungstedts gymnasium kan man läsa: "Vi ska hänga hela jävla Katedral".

Flera av den här typen av samtal genomförs via tjänster som Tellonym eller ASKfm. Dit kan vem som helst skicka kommentarer och frågor helt anonymt till den som administrerar ett konto, exempelvis på Instagram. Allt som kommer till frågeapparna kan sen sparas ner som bilder och publiceras där det finns en större publik. Genom tjänsterna kan ingen spåra vem som har skrivit vad och för den som vill framföra saker man annars aldrig skulle stå för är allting möjligt.

undefined
Så kan en chatt på mobilappen Snapchat se ut. Kommentarerna ovan är riktade till en klass i årskurs fyra i Östergötland.

En annan grupp skolungdomar på en grundskola i Linköping säger att appen Tiktok är "vidrigast" när det kommer till grovt språk. De beskriver hur det kommenteras på dansfilmer om hur föremål ska föras in i flickorna och att "Jävla fitta" är vanligt att kalla någon.

"Jag ska döda dig", behöver inte betyda nåt. Inte heller hot om att utsätta varandras familjer för våldtäkt.

En pappa till en då 10-årig flicka i Östergötland berättar om hur dotterns skolklass skapade en gemensam grupp på Snapchat för att skriva till varandra. Kontot hade privat läge, men efter att en utomstående person ändå tagit sig in, förlorade klassen kontrollen.

– Det skrevs att "X ska knullas sönder och spräckas" och de fick ta emot porrfilm. Enligt mina efterforskningar var det lokala killar i 16-årsåldern som låg bakom.

10-åringen och hennes nästan jämnåriga syster har efter denna händelse utsatts på nytt genom att ha kontaktats av både "snuskgubbar och drogförsäljare", enligt pappan. Det har nyligen polisanmälts.

Vad tänker du när döttrarna får den här typen av meddelanden?

– Ja, du... Hur grovt får man säga? Det är tur att jag inte har gett mig ut att jaga dem, det finns nästan inga spärrar för vad man skulle kunna göra när det kommer till ens barn.

Tips till föräldrar

Börja prata i tidig ålder om nätet och sociala medier. Lyft det positiva, men även farorna. 

Prata om livet på sociala medier varje dag. Såg barnet något kul klipp? Fick barnet någon kommentar som var taskig? Har barnet hittat någon ny app?

När det är dags att prata allvar: var ingen moraltant. Luta dig mot lagen och förklara vad som är brottsligt.

Förbjud inte appar eller mobiler. Det är en stor del av barns sociala liv.

Tips från Moa Lindh (expert på barns liv på sociala medier) på Novahuset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!