På morgonen den 9 juni förra året befann sig Peter Sjölund utanför ett hotell i centrala Linköping och lät sig intervjuas av två journalister från Corren.
Samma morgon, klockan 06.35, hade polisen gripit 37-årige Daniel Nyqvist som misstänkt för dubbelmordet på Åsgatan.
När tidningens fotograf behövde justera en inställning på kameran passade den professionella släktforskaren på att ta fram mobiltelefonen för att ringa polisens förundersökningsledare, Jan Staaf.
– I den stunden fick jag veta att de hade gripit rätt person, säger Peter Sjölund.
Äntligen kunde Peter Sjölund, som med hjälp av sina kunskaper om släktforskning och kommersiella släktforskningsdatabaser lyckats identifiera den misstänkta mördaren, andas ut.
Daniel Nyqvist hade under morgonen fått lämna ett dna-prov som på kortast möjliga tid analyserades – och visade sig överensstämma med dna-profilen som säkrades på mordvapnet, en butterflykniv. Den misstänkte mördaren, som senare dömdes till rättspsykiatrisk vård, valde att erkänna i det första ordentliga förhöret. Case closed.
Ett år efter genombrottet befinner sig Peter Sjölund åter i Östergötland. Tillsammans med Anna Bodin, journalist på Dagens Nyheter, har han skrivit boken Genombrottet – Så löste släktforskaren dubbelmordet i Linköping. Boken, som utkommer i dagarna, innehåller en detaljerad beskrivning av hur det gick till när dubbelmordet fick sin lösning.
På tisdagen träffade vi Peter Sjölund vid en liten by med namnet Älgbosätter, i närheten av Brokind i de södra delarna av Linköpings kommun.
– Älgbosätter kommer alltid att ha en plats i mitt hjärta. Det var i slutet av jakten, när det bara fanns nio möjliga gärningsmän kvar, som ortnamnet dök upp. Den avgörande pusselbiten visade sig vara en man som hette Anders August och var född 1842. Han var släkt i rakt nedstigande led med Daniel Nyqvist.
Peter Sjölund tar oss med till Vårdnäs kyrka. Här hittade han en annan avgörande pusselbit. I maj förra året upptäckte han att två systrar, födda 1792, respektive 1805, måste ha varit släkt med Daniel Nyqvist.
– I Vårdnäs hittade jag den första knuten i släktträdet. När jag hittade den kände jag att det här kommer jag att lösa, frågan var bara hur lång tid det skulle ta.
Allt som allt tog det Peter Sjölund fem veckor att komma fram till gärningsmannen. Då hade han bedrivit släktforskning på steroider.
Peter Sjölund är övertygad om att han och det fåtal andra personer i landet som besitter samma ingående kunskaper om släktforskning och kommersiella släktdatabaser kan lösa fler ouppklarade mord i Sverige. Han har satt samman en grupp – bestående av honom och sex andra skickliga dna-släktforskare – som är beredd att bistå polisen i liknande utredningar.
– Vi kallar oss för Dna-teamet. Vi håller på att skapa en helt ny bransch.
Enligt Peter Sjölund finns det omkring 700 olösta fall i Sverige – som till exempel mord och grova våldtäkter – där metoden skulle kunna prövas. För att nå framgång med arbetssättet, som Peter Sjölund blev den förste utanför Nordamerika att använda, krävs dock att det finns bra dna-spår. Den okända personen måste också komma från ett område i världen med bra, offentliga arkiv och en gedigen folkbokföring.
– Om en gärningsman kommer från till exempel delar av Asien blir det svårt. Men om gärningsmannen kommer från Sverige bör det inte vara några problem. Sverige är bäst i världen när det gäller arkiv.
Peter Sjölund tror dock inte att alla 700 olösta fall går att lösa.
– Men jag kan tänka mig att minst 50 fall i Sverige går att lösa med den här tekniken. Och då finns det minst 50 anhöriga som vi kan hjälpa att få svar på vad som hänt.
Nyligen kom dock beskedet att Integritetsskyddsmyndigheten (som tidigare hette Datainspektionen) anser att det saknas lagstöd för att genomföra liknande undersökningar. Peter Sjölund är frustrerad.
– Det har tillsatts en utredning som förhoppningsvis kommer att föreslå att den här metoden ska bli tillåten att använda i Sverige. Men det dröjer 21 månader innan utredningen ska vara klar och under den tiden kan vi inte lösa några fler fall. Det är klart att det är frustrerande, inte minst för alla anhöriga till brottsoffer som lever i ovisshet.
Peter Sjölund gläder sig åt att det nu finns sex andra personer i landet som behärskar metoden. Inte minst för sin egen säkerhet.
– När det här exploderade i media framstod det som att jag var den enda personen i landet som kunde det här. Min hustru började frukta för min egen säkerhet. Det känns bra att vi nu är flera dna-detektiver. När jag arbetade med dubbelmordet i Linköping hade jag ingen att bolla med.
Peter Sjölund medger att metoden inte är helt enkel att lära sig.
– Man måste nog vara lite speciell. Själv älskar jag siffror och logik. Många kan lära sig att släktforska, men för att kombinera det med sökningar i kommersiella släktdatabaser måste man förstå logiken bakom.
Även om det nu är ett åtminstone tillfälligt stopp för liknande utredningar i Sverige så märker Peter Sjölund att intresset växer i andra länder.
– Det finns många olösta brott runt om i världen. Jag har blivit kontaktad av flera länder som Storbritannien och Nederländerna som vill lära sig mer om hur det fungerar. Det här ligger och bubblar.