Andreas Björklind sitter i ledningskommittén för NärCon. Han är dessutom legitimerad psykolog, och han har full förståelse för människors behov att klä ut sig och gå in i en låtsasroll.
– VI har ofta så fasta roller i vardagen, i skolan, på jobbet och hemma. Här kan man få vara mer lekfull, bli någon annan, gå över de vanliga begränsningarna.
Söker sin identitetDet behöver vi alla, men i tonåren och de första vuxenåren är behovet kanske större än senare i livet.
– Det är då man söker sin identitet, och det är en tillgång att få leka med sin jaguppfattning. Man får möjlighet att sammanföra sina roller, att bli hel. Att hitta sig själv, rentav.
Kravet att passa in i vardagen revolterar många tonåringar och unga vuxna emot. Man vill var unik, speciell.
Men i ett pressat samhälle med ganska strikta regler för hur man uppför sig, klär sig och ser ut i övrigt är det lätt att inte riktigt passa in.
– Då kan en mötesplats som den här kännas som en oas, säger Andreas Björklind. Här blir ingen dömd eller bedömd för att man klär ut sig som ett monster från Pokémon eller som en vampyr i ett spel.
Hitta balansen– Att passa in är ett mänskligt behov. Det gäller att hitta balansen mellan önskan att vara unik och viljan att passa in i vardagen.
Är det många udda själar som hittar ett efterlängtat socialt sammanhang på NärCon?
– Faktiskt inte, enligt statistiken. Den visar att de allra flesta kommer för att träffa kompisar som de redan känner. Ibland är det hela gäng som dyker upp. Men det finns också en del som kommer ensamma. Här känner de sig välkomna in i gemenskapen.