"Vi behöver allmänhetens hjälp"

”Vi behöver allmänhetens hjälp för att bli bättre.” Det säger Per-Erik Hahn, cykelsamordnare i Linköpings kommun, som tagit emot läsarnas åsikter om farliga cykelstråk.

Linköping2013-08-28 06:30

I förra veckan presenterade Corren en kartläggning över var de senaste årens cykelolyckor har inträffat. Samtidigt uppmanade vi er läsare att tycka till om cykelstaden Linköping.

Det kom in en hel del synpunkter, som nu har överlämnats till cykelsamordnare Per-Erik Hahn. (Du kan också se en Googlekarta här och nedanför artikeln där en del av cyklisternas farliga platser pekas ut.)

En hel del av synpunkterna handlar om plogning och liknande regelbunden skötsel. Många undrade också om kommunens tjänstemän provcyklar vägnätet.

– Vi jobbar kontinuerligt med att bli bättre på detta. Vi cyklar faktiskt en hel del för att hitta platser som behöver förändras eller rustas. Men vi behöver medborgarnas hjälp, vi kan inte vara överallt samtidigt.

– När det gäller plogning och sandning är det inte alltid säkert att entreprenörerna har stenkoll vad som krävs för att cykelvägarna ska anses farbara. Vi fortbildar våra entreprenörer kontinuerligt, säger Per-Erik Hahn.

Flera läsare hade synpunkter på cykelvägarna längs Malmslättsvägen, i riktning in mot stan. Till en början är de breda och dubbelriktade, men i höjd med Djurgårdsgatan blir de plötsligt smala och enkelriktade, menar flera personer.

– Det stämmer inte, alla cykelbanor i Linköping är dubbelriktade. Annars hade det varit tydligt markerat. Däremot stämmer det att vägarna smalnar av, och det beror på att under de senaste 70 åren har Sveriges städer byggts efter bilarna. Det är under förändring, men tar rätt lång tid.

Avsaknad av cykelbanor på Hamngatan och delar av Drottninggatan har också varit föremål för läsarnas irritation. De menar att det är direkt livsfarligt att ge sig ut i den tunga biltrafiken på dessa vägsträckor. Därför föreslås att trottoarerna delas upp i en fil för cyklister och en för gående.

– Även här har den tidigare prioriteringen av biltrafik satt ramarna. Vi har försökt lösa det genom att ge cyklisterna gator där de i princip är ensamma. I stället för Hamngatan kan man välja att ta Snickaregatan. Det arbetet fortsätter vi med, säger Per-Erik Hahn.

På flera platser runt om i staden finns det skymda korsningar och hörn. Det gäller bland annat viadukten under Haningeleden, när man kommer från Vidingsjö motionscentrum.

En annan läsare reagerade över övergångsstället på Kaserngatan, i närheten av Fridtunavägen. Den saknar trafikljus och omgärdas av riklig växtlighet. En lösning på problemet skulle kunna vara ”blinkljus”, som de på Djurgårdsgatan, som varslar bilförare när någon står vi övergångsstället, anser läsaren.

Vid ytterligare ett skymt hörn föreslår en cyklist att en spegel sätts upp.

– Generellt sett är vi restriktiva mot att sätta upp hjälpmedel av den här typen, för det kan skapa en falsk trygghet. Om ”blinkljusen” inte larmar kanske en bilist gasar på i stället för att ta det lugnt och använda ögonen. Samma sak gäller med speglar, det kanske står någon runt hörnet trots att man inte såg det.


Visa Cyklisterna om trafikmiljön i Linköping på en större karta

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om