På torsdagen deltog Ulf Nilsson, chef för Saab Aeronautics, och Richard Smith, marknadschef för Gripen, i ett seminarium i Stockholm. Det var två självsäkra herrar som framträdde inför en grupp internationella journalister.
– När det gäller utvecklingen av Gripen E håller vi tidsplanen och budgeten. Det är unikt, sade Ulf Nilsson och påminde om att den första prototypen av Gripen E kommer att premiärvisas i Linköping den 18 maj.
Den första flygningen kommer att ske senare i år.
96 beställda
Ännu så länge har Saab beställningar på 96 stridsflygplan – 60 från Sverige och 36 från Brasilien. Men målet är satt betydligt högre.
– Målet är att sälja 400 plan, sade Ulf Nilsson.
"Dominerar marknaden"
Under seminariet pekades en rad länder i Europa, Asien och Sydamerika ut som potentiella kunder. Närmast i tur att välja stridsflygplan är Slovakien som förhandlar om en beställning av åtta stridsflygplan av typen C/D. Betydligt intressantare ur ekonomiskt perspektiv är dock de pågående upphandlingarna i Finland och Belgien. Finland planerar att köpa 40 stridsflygplan som ska ersätta landets föråldrade flotta av F/A-18-plan. Belgien ska ersätta flygvapnets nuvarande F-16-plan med mellan 30 och 36 nya stridsflygplan.
– Vi är marknadsledande. Vi dominerar marknaden för enmotoriga stridsflygplan, sade Richard Smith och fortsatte:
– Att Brasilien valde Gripen har förändrat hur vi uppfattas av omvärlden. Det var en game changer.
Drömkund
Saabs företrädare gjorde ingen hemlighet av att Indien, med över en miljard invånare, är något av en drömkund. Så sent som i februari förde statsminister Stefan Löfven och den indiske premiärministern Narendra Modi diskussioner om ökat samarbete på flygområdet. Indien har beställt det franska stridsflygplanet Rafale – men inte alls i den omfattning som det talats om tidigare.
– Vi är säkra på att vi kan komma med ett bra erbjudande till Indien, sade Ulf Nilsson.
Parallellt med utvecklingen av Gripen arbetar nu Saab tillsammans med Boeing med att utveckla ett skolflygplan för det amerikanska flygvapnets behov – det så kallade T-X-projektet.
– Det är första gången sedan 50-talet som vi har två utvecklingsprojekt samtidigt, sade Ulf Nilsson och menade att samarbetet med den amerikanska flygjätten gynnar Gripenprojektet.
– Vi lär oss saker från Boeing.