Amanda förklarar att det förekommer att de får in skadade husdjur efter nyårsafton. Det är främst hundar.
– Det händer. Då gäller det främst rädda hundar som ryckt sig ur kopplet och blir borta ett tag och blir nedfrusna. Sen är det klart att de kan bli påkörda om de kommer lösa och springer i panik, eller vad det kan vara. Det kan hända allt möjligt.
Hon trycker på att även om den allmänna debatten främst handlar om rädda hundar även finns andra djur som kan fara illa av de höga smällarna. Det är dock betydligt mer ovanligt att andra djurägare hör av sig till kliniken.
– Katter kanske folk inte tänker på, de blir ju också rädda. Men de kanske går och gömmer sig. Medan hundar är mer utåtagerande.
Amanda förklarar att efterfrågan på lugnande medel och kosttillskott blir större veckorna innan nyåret. Men att det skulle kunna användas i ännu högre utsträckning än vad det gör idag.
Är det bara positivt att ge djuret lugnande, eller finns det risk för bieffekter?
– Djuret ska undersökas så att det inte har några hjärtproblem eller så. Sen är det viktigt att man bara ser det som en pusselbit, man måste fortfarande skapa bra förutsättningar för djuret på andra sätt.
Det är främst viktigt att man tränar djuret och försöker vänja dem vid smällarna för att undvika det läskiga i den mån det går.
– Det finns till exempel YouTube-klipp med smällare som man kan börja med att spela på låg volym innan man successivt höjer så att man istället försöka göra det till en positiv association med godis.
Matilda Kopka och Sofia Svensson är med och driver hunddagiset Hunderbara Hundcenter. De förklarar att de har många skotträdda hundar hos sig, där många ägare väljer att ta in på hotell under dagen.
Sofias förra hund var även den väldigt skotträdd.
– Det blev värre och värre med tiden. Tiden innan visste man inte hur ska det gå och man fick planera en massa för att försöka göra det bästa av situationen.
Den hundens syster tvingades till och med akut avlivas efter att ha hamnat i chock efter en hög smäll.
– Det måste ha varit helt fruktansvärt.
Trots att de upplever en utveckling där det inte länge smäller lika många raketer redan veckorna innan nyårsafton hade de gärna sett att fyrverkerimarknaden reglerades ytterligare.
– Jag tycker att det är fint och sådär, men det finns ju tysta raketer som man kan skicka upp istället. Djuren i skogen blir ju också jätteoroliga, avslutar Matilda Kopka.