På trafikskolan Ingelas i Linköping finns en tradition att jobba med personer med inlärningssvårigheter, som till exempel dyslexi. Vissa av dem har försökt ta körkort på andra skolor, men inte lyckats. Med ECP kan det ändras.
– Det har visat sig att vissa till exempel hatar böcker och då kan de se filmerna i stället, även de med svårigheter kan ta det här i etapper och klara det, säger Anders Fransson, trafikskolechef.
ECP är en läroplattform som är utformad utifrån forskning om hur människan lär lättast. Plattformen är gjord på ett sådant sätt att den som ska ta körkort själv väljer hur den vill ta del av materialet och hur den vill lära sig, till exempel genom att se filmer, spela frågesportsspel mot andra eller lyssna till materialet.
– Det är väldigt bra, förut fick till exempel de med dyslexi köpa till skivor där boken lästes upp, säger Anders Fransson.
Plattformen underlättar inte bara med teorin, utan även i körningen eftersom lärarna kan följa elevens utveckling i programmet och utforma körlektionerna efter det.
Än är systemet relativt nytt och det är bara en handfull elever som startat inlärningen med ECP hos Ingelas. Anders Fransson är dock nöjd med den respons plattformen fått hittills.
– Det har fått positiv respons. Vi erbjuder det till alla elever som kommer in, men det är få som vet om att det finns.
I landet finns ett antal trafikskolor där ECP testats sedan i februari, vilket har gett goda resultat.
– Det finns en kille i Norrland som tog två körlektioner i veckan, båda på fredagarna, eftersom han hade 20 mil att åka. Han hade kämpat med teorin i flera år, men när han använde det här tog han sig igenom det på en vecka. Då försvann alla svårigheter och konstiga ord, säger Anders Fransson.
En av de som tidigt fick testa ECP var Wictor Kennås från Linköping. Han fyller 18 år i november och fick börja med plattformen tidigt i våras.
– Jag tycker att det fungerar jättebra. Jag har svårt att ta in nya grejer så hemsidan med övningar och filmer passar mig bra, i stället för att jag ska sitta och bara läsa en bok.
Wictor Kennås tycker att det är en bra metod för att lära och särskilt att eleven själv får välja hur den lär sig.
– Till exempel om jag gör fel på övningarna så rättas det direkt, det är bättre för mig än att jag ska sitta och gissa mig till det rätta svaret i en bok.