Dagen innan skottlossningen träffar vi Emma Ericsson i den nyrenoverade herrgården mitt i stadsdelen Ryd. Efter en långdragen renovering och en tuff pandemi är verksamheten igång på allvar. Ett stort fokus läggs på det sociala arbetet och den samverkan som finns mellan stadsdelens aktörer – med syftet att skapa en tryggare stadsdel. Hennes känsla är att arbetet ger effekt och har bidragit till de senaste årens minskade brottslighet. En minskning som polisen har bekräftat.
Under natten, efter intervjun, drabbas stadsdelen av en ny skottlossning.
– Det är ju lite sjukt att vi sitter och pratar om den minskade brottsligheten på dagen och så sker det här under natten. Det har varit lugnt och en bra stämning i området – men samtidigt har flera aktörer som vi samverkar med sagt att de bara gått runt och väntat på att något ska ske, säger platschef Emma Ericsson.
Ryds herrgård har sedan 1960-talet varit ett kårhus för studenterna på Linköpings universitet – med allt från nattklubb, konserter och pubverksamhet till studieplatser och kafé. I augusti 2019 öppnade verksamheten igen, efter en två år lång renovering. Då fanns det, enligt Emma Ericsson, en otrygghet i området som speglade av sig på herrgårdens verksamhet.
– För oss var det mycket kopplat till nattklubben. Vi hade incidenter där individer kastade sten mot våra ordningsvakter eller kastade in smällare i lokalen, säger Emma Ericsson och fortsätter:
– Det var otryggt, och den stämningen kändes av bland de ideella som engagerar sig i herrgården. Många ville inte ta sena kvällspass i nattklubben för att man inte ville gå hem själv klockan fyra på morgonen.
År 2020 anmäldes 1 092 brott i Ryd. Under 2022 496 stycken. Den stora minskningen utgjordes av antalet våld- och tillgreppsbrott.
Ryds herrgård är en del av den samverkan som polisen tror är en bidragande orsak till utvecklingen.
– Det vi bidrar med är att vara en central mötesplats för att skapa en enad stadsdel. Vår främsta målgrupp är såklart studenter – men vi vill ännu mer bli en plats för alla. Man pratar ofta om Ryd i termer av "student-Ryd" och "människo-Ryd". Det är såna negativa stämplar som vi vill få bort, säger Emma Ericsson.
Har ni inte upplevts som en plats för alla?
– Nej, men jag brinner för ett levande hus där vi kan hitta nya aktörer att samarbeta med.
Kaféverksamheten, som är öppen dagtid, är ett exempel på aktiviteter som riktar sig till fler än studenter. Cykelskolan för barn och kvinnor, i samarbete med Röda Korset, är en annan. Läxhjälp en tredje.
I kaféet sker arbetsträning där personer långt ifrån arbetsmarknaden, helst bosatta i Ryd, kan ta steg mot egen sysselsättning.
– Det är kul att se när våra deltagare utvecklas. Målet är att de ska komma ut i jobb eller studier, och den resan är spännande att följa, säger Jeanette Johansson, som är handledare och koordinator på Ryds herrgård.
Under torsdagen är studenterna Malin Aspenberg och Adam Averland på herrgården för att plugga. De känner sig trygga i området.
– Det är många studenter och en fin gemenskap här. Jag hade hört en hel del om Ryd innan, kring otrygghet och så, men jag känner inte av det, säger Malin Aspenberg.
– Jag är ifrån Linköping och har också hört mycket om Ryd. Jag har inte märkt av något alls, men sen har ju brottsligheten också minskat, fyller Adam Averland i.