Vem vill ta över hans livsverk?

Museihuset i Ljung hotas av nedläggning. Om ingen vill ta över riskerar unika samlingar att skingras.

Museihuset. Här, bara några meter från Götas kanal, hade Odal en gång i tiden spannmålsmagasin.

Museihuset. Här, bara några meter från Götas kanal, hade Odal en gång i tiden spannmålsmagasin.

Foto: Anders Törnström

Linköping2017-10-28 19:00

Han Vaernéus är 75 år. I 70 av dem har han samlat på leksaksbilar och samlingen på 11 000 olika modeller är nu en av världens största.

På Museihuset i Ljung har bilarna ställts ut i 15 år, tillsammans med en fantastisk modelltågsanläggning och en stor avdelning med veteranbåtar och motorer. Här finns också en utställning om barnböcker samt nyare leksaker, som till exempel över 2 000 McDonald's-figurer.

Nu har museet stängt för säsongen – och risken är uppenbar att det aldrig kommer att öppnas igen.

– Jag är 75 år och har haft en hjärtinfarkt, min fru är 74 och har Parkinson. Alla i stiftelsen som driver museet börjar bli till åren. Nu orkar vi inte mer, säger Hans Vaernéus.

Hans har under en tid letat efter någon som kan ta över. Han har pratat med kultur- och fritidsförvaltningen i Linköping, med Gamla Linköpings järnvägsmuseum, Arbetets museum, Flygvapenmuseum, länsmuseet och landshövdingen. Men ingen har haft någon lösning att erbjuda.

– Det här är mitt livsverk och det handlar om verklig kulturhistoria. Jag vill ju inte att det ska försvinna, men tar ingen över måste jag börja sälja av grejerna.

I museihuset finns en outnyttjad övervåning och Hans spekulerar i att en driftig person kanske kan utöka verksamheten genom att öppna vandrarhem. Går det inte att rädda Museihuset kanske samlingarna ändå kan visas upp någon annanstans.

– Varför inte ett slott, som vill locka fler besökare med hjälp av en utställning. Helst i Sverige, säger Hans fru Gun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!