– Du tror inte att det ska hända dig. Du tänker kanske att du bara ska gå lite, och om du ramlar så är det väl knappast någon fallhöjd. Men statistiken visar något helt annat.
Det säger Jenny Eriksson, forskare på Statens väg och transportforskningsinstitut. Hon håller i en av programpunkterna på Transportforum som startar i Linköpings konsert- och kongress på tisdsagen. Tillsammans med fallolyckor inomhus beräknas fotgängarnas halkolyckor kosta miljardbelopp varje år. Enligt en av Jenny Erikssons studier finns goda skäl att utreda hur halkolyckor utomhus kan förhindras, och vem som bär ansvaret.
Och vem är det?
– Fastighetsägaren har ett stort ansvar. Men det betyder också att mycket landar hos kommunen eller staten. Det sker så många olyckor att det är samhällsekonomiskt försvarbart med riktade insatser. På samma sätt som man informerar bilister om halka borde man kanske informera fotgängare.
Både män och kvinnor drabbas av halkolyckor. Men redan i 40-årsåldern ökar andelen kvinnor som söker sjukvård.
– Vi vet inte riktigt vad det beror på ännu, säger Jenny Eriksson.
Hon noterar också att kommunerna bör rikta information och dela ut halkskydd, inte bara till pensionärer utan också till yngre grupper. Vidare finns ett ansvar hos handeln.– Man kan inte kalla vilka skor som helst för vinterskor. Det finns undersökningar vid Luleå tekniska universitet där man har testat olika halkskyddsegenskaper.
Finns det något personligt ansvar?
– Ja, man ska givetvis fundera på vilka skor man ska ha på sig, och kanske bära extra halkskydd.