Byggkoncernen Serneke, med säte i Göteborg, har på relativt kort tid etablerat sig över hela landet. Ett kontor har öppnats i Norrköping, och i Linköping är Serneke i färd med att bygga den nya simhallen som ska stå klar hösten 2022. Företaget har också planer på bland annat ett nytt tingshus i Norrköping samt bostäder och bandyhall i Motala.
Men företaget dras samtidigt med stora ekonomiska förluster. I fjol landade rörelseresultatet på minus 97 miljoner kronor och under årets sex första månader gick Serneke hela 288 miljoner kronor back. Kassaflödet har varit negativt fem av de sex senaste kvartalen och aktien har tappat nästan halva sitt värde sedan börsintroduktionen 2016.
I en analys i Dagens industri häromdagen kallades Serneke för "sinnebilden av en högriskaktie" och artikelförfattaren menade att "hela bygget står på en finansiellt bräcklig grund". Rubriken var "Serneke på slak lina – olönsamt byggbolag är i akut behov av nya pengar".
När vi når företagets vd Ola Serneke på telefon är han upprörd över DI:s analys, som han avfärdar som undermålig.
– Det där var inte ens värt att kalla en analys, säger han.
Men ni har gjort stora förluster både 2019 och 2020?
– Ja, det stämmer. Men å andra sidan har vi gjort väldigt höga vinster fram till 2019. Kassaflödet går upp och ner beroende på när vi investerar och när vi avyttrar. Vi äger ju stora tillgångar som vi paketerar och säljer undan för undan när vi ser att vi gör en bra affär.
Kan den senaste tidens förluster äventyra simhallsbygget i Linköping?
– Nej, nej, inte alls. Vi är ett bolag med över 4 miljarder i tillgångar och ett eget kapital på nästan 1,9 miljarder. Vi är ett av Sveriges största byggbolag och vi är ett börsbolag. Skulle det mot förmodan vara så att vi behöver tar vi in kapital på vanligt börsmanér, säger Ola Serneke.
Serneke har många stora, pågående byggprojekt. Det i särklass största är Karlastaden på Hisingen i Göteborg och det är också här som problemen hopat sig den senaste tiden.
Karlastaden ska bli en ny stadsdel med 2 000 lägenheter, kontor, butiker, restauranger, vårdcentral och skolor. Som kronan på verket ska Serneke bygga det 73 våningar höga Karlatornet. Med sina 245 meter är Karlatornet tänkt att bli Nordens högsta byggnad, 55 meter högre än Turning Torso i Malmö. Karlatornet ska innehålla drygt 600 lägenheter, hotell med 300 rum, kontor, butiker och utsiktsplats.
Serneke började bygga Karlatornet 2018. Tanken var att det skulle stå klart lagom till Göteborgs 400-årsjubileum år 2021, men så kommer det inte att bli. Grundarbetet är gjort och några våningar är byggda, men i fjol avbröts arbetet.
Serneke behöver en partner för att mäkta med tornbygget, vars projektvärde uppskattas till runt 6 miljarder kronor. Tanken var att amerikanska Oaktreee Capital Management skulle köpa 80 procent av skyskrapan. Parterna var överens, men när avtalet skulle skrivas under i våras backade Oaktree. Enligt Serneke berodde detta på pandemin.
– Vi hade lite otur med corona. Men nu sitter vi och jobbar för fullt och ska hitta en lösning. Vi söker en partner som vi kan bygga det här tillsammans med. Sedan finansierar vi projektet tillsammans genom en traditionell bank, säger Ola Serneke.
Han betonar att Sernekekoncernen inte står och faller med Karlatornet.
– Skulle det – mot förmodan – vara så att vi inte bygger Karlatornet, så har vi ju hela Karlastaden i övrigt som vi kommer att bygga. Vi har bara 120 miljoner i lån på Karlastaden som har ett värde på nånstans över 2 miljarder. Givetvis ser vi till att Karlatornet inte påverkar vårt bolags existens, säger han.
Ola Serneke kommenterar också tvisterna med Linköpings kommun, som vi skrivit om i en tidigare artikel. Serneke kräver tiotals miljoner kronor i ersättning, utöver kontraktssumman, för extraarbeten i samband med simhallsbygget. Bland annat anser Serneke att pålningen blev 25 miljoner kronor dyrare på grund av att marken inte såg ut som man hade anledning att förvänta sig.
– Jag har på distans följt diskussionen mellan beställarens projektledare och vår organisation. Jag ser det som att man får hitta en lösning på det där, helt enkelt. Jag känner väl inte riktigt att det borde vara en fråga som bör debatteras så mycket längre.