Vd:n: "En otroligt tragisk historia"

Björn Tielman, vd på Tielman Sweden AB, beklagar olyckan där Hanna Delbom fick vänstra handens fingrar avklippta. "Vi trodde aldrig att det här skulle kunna ske", säger han.

Det var på Tielman på Alkagatan som arbetsplatsolyckan, där 20-åriga Hanna Delbom fick sina fem fingrar på vänsterhanden avklippta, inträffade.

Det var på Tielman på Alkagatan som arbetsplatsolyckan, där 20-åriga Hanna Delbom fick sina fem fingrar på vänsterhanden avklippta, inträffade.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2020-01-16 16:31

Tielman Sweden AB har dömts att betala 450 000 kronor i en företagsbot efter arbetsplatsolyckan där Hanna Delbom ådrog sig livshotande skador.

Företagets vd, Björn Tielman, säger att de skydd som fanns på maskinen där olyckan inträffade uppenbarligen inte var tillräckliga. 

– Det är något som vi har fått dra en ganska tuff lärdom av. Det är en otroligt tragisk historia som vi naturligtvis djupt beklagar.

Han fortsätter:

– Vi har aldrig varit med om något liknande tidigare och vi är väldigt många här som tagit illa vid sig.

Efter olyckan har Tielman vidtagit ett gediget åtgärdsprogram på företaget, berättar Björn Tielman vidare.

– Det här ska vara en trygg arbetsplats. Vi har gått igenom varenda maskin. Vi har säkerställt dokumentation. Vi har säkerställt att alla maskiner uppfyller alla gällande arbetsmiljödirektiv. Och vi jobbar långsiktigt med att bygga bort sådant som kan bedömas som ett riskområde.

Tielman uppger att man nu från företagets sida gjort en rejäl kraftansträngning för att skydda sig från framtida olyckor.

– Vi har ett stort ansvar som arbetsgivare och om vi kan påvisa att vi gjort vårt bästa på det här området har vi ändå kommit en bra bit på vägen. 

Björn Tielman berättar att han och företaget haft en begränsad kontakt med Hanna Delbom efter olyckan.

– Jag förstår att hon mår väldigt dåligt. Men om det  finns någonting som vi skulle vilja ha haft ogjort under 2019 så är det det här. Vi kan bara hoppas att det går så bra som möjligt för henne i framtiden.

Olyckan har utretts av chefsåklagare Stefan Edwardson på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, vid Nationella åklagaravdelningen.

Han slår i ett strafföreläggande fast att skadorna på Hanna Delboms vänstra hand med hög grad av sannolikhet kommer att medföra framtida men och att de ur rättsmedicinsk synvinkel bedömes som livshotande vid skadetillfället på grund av risken för förblödning.

Stefan Edwardson menar vidare att Tielman av oaktsamhet inte säkerställt att erforderliga skydd fanns som förhindrade arbetstagaren att komma i kontakt med den aktuella stansmaskinens rörliga delar medan maskinen var under gång, samt att arbetstagaren inte fått tillräckliga instruktioner om användandet av maskinen eller hur hon skulle ha gjort för att undvika olyckan. 

Karta: Alkagatan 2
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!