Länsförsäkringar Östgötas anställde sin första kvinnliga vd på över 170 år i april 2013. Mångårige vd:n Anders Östryd pensionerades och ersattes av Sibylla Lönnback. Det var en ny vd med starka meriter, och med tidigare uppdrag som individmarknadschef på pensionsjätten SPP. Corren intervjuade henne i samband med tillträdandet.– För mig är det en möjlighet att kunna jobba i och utveckla en verksamhet som jag tror på, sa hon då.
Men karriären på Länsförsäkringar blev kort. I november meddelade styrelseordföranden Lars-Eric Åström att Lönnback blivit uppsagd på grund av att hon och styrelsen inte var överens om ”hur företaget skulle föras in i framtiden”. Ingen av parterna ville kommentera detaljerna. I dag säger Åström att Lönnback anställdes för sin erfarenhet och sina ledaregenskaper. Om klyftan som sedan uppstod säger han så här:
– I styrelsen måste vi se alltid se till bolagets bästa. Vi har preciserat det så vi har ett avtal med före detta vd:n om att inte säga mer. Vi pratar inte om våra framtidsstrategier, förklarar Lars-Eric Åström.
Länsförsäkringar är inte vilket aktiebolag som helst. Bolaget profilerar sig som transparent och kundägt. Det har stark lokal förankring i östgötabygden, med lokala ledamöter i kommunerna samt ett återbäringssystem för kunderna.
Drygt 5,6 miljoner kronor efter sju månader, är inte det en ganska stor summa för en kort arbetsinsats?
– I styrelsen har vi tyckt att det har varit rätt ersättning. Det här är ju inte helt ovanligt inom både näringslivet och i den offentliga sektorn. Vi måste se till bolagets och kundernas bästa. För oss är det här ett misslyckande. Vi räknade med att nya vd:n skulle sitta i minst fem år, säger Lars-Eric Åström.
Var klyftan så allvarlig?
– Vi i styrelsen har gjort den bedömningen, annars hade hon ju inte fått sluta. Det är en väldigt stor verksamhet och ju längre vi dröjer med ett sådant här beslut desto svårare blir det.
Hur tror du att kunderna tänker om ett fallskärmsavtal till er vd på så många miljoner?
– Det är mycket pengar för oss vanliga dödliga, så att säga. Det är ju en lön som man måste skatta för, vilket ofta inte framgår när man beskriver sådana här avtal, säger Lars Eric Åström först.
Senare tillägger han:
– En vd har inget anställningsskydd och kan få gå direkt. Därför finns de här villkoren. Det skulle vara svårt att anställa utan de här avtalen. Man kan ta skada av uppsägningen, att man blir ifrågasatt på arbetsmarknaden. Och man måste få tid att hitta nytt jobb.
Åström säger också att Länsförsäkringar Östgötas anställningsvillkor följer Länsförsäkringars rutiner.
– Vi måste ju vara på den arbetsmarknad vi lever i. Vi ska rekrytera från andra länsförsäkringsbolag eller andra bolag. Då måste vi ha villkor som liknar dem i näringslivet i övrigt. Vi måste följa med för att kunna anställa kompetent personal.
Vid två bolagsstämmor har frågor om vd:s fallskärmsavtal kommit upp, båda efter att Lönnbacks kontrakt skrevs. (se artikel intill).
Frågan har ju varit uppe? Har ni diskuterat anställningsvillkoren i styrelsen?
– Vi bereder de här frågorna i gruppen och följer med i diskussionen kring svensk kod för bolagsstyrning.För närvarande är Anders Rahm tillförordnad vd. Han är annars ekonomichef. Åström vill inte kommentera rekryteringsläget.
Men vilka villkor ska ni ha vid nästa rekrytering?
– Vi ska kanske diskutera det. Det här är de ramvillkor vi har haft i gruppen. Vi ska nog diskutera om det ska vara 18 månader eller tolv månader. Men att ta bort avgångsvederlaget helt är inte aktuellt, säger Lars-Eric Åström.
Corren har sökt Sibylla Lönnback för en kommentar.