"Växthuset hotar unikt fågelliv"

Det höga växthus som ska byggas vid vattendammarna i Kallerstad får kritik av länets fågelskådare. Risken är att unika fågelarter tvingas bort från platsen.

Kjell Carlsson, ordförande i Östergötlands Ornitologiska Förening, vid platsen för det tänkta bygget av Plantagon

Kjell Carlsson, ordförande i Östergötlands Ornitologiska Förening, vid platsen för det tänkta bygget av Plantagon

Foto: Mikael Svensson

Linköping2013-06-28 11:10

I maj och juni har Linköpings kommuns förslag på en ny detaljplan för norra Kallerstad varit ute på samråd. Tanken är att Plantagons växthöghus ska anläggas här, i anslutning till två dammar. Samtidigt tillåter detaljplanen ytterligare industri- och kontorsbyggnader i framtiden.

Linköpings fågelklubb och Östergötlands ornitologiska förening, ÖgOF, är kritiska till förslaget. I sina samrådsyttranden påpekar de att Stångåmynningen med omkringliggande dammar utgör ett av Östergötlands fågelrikaste områden. Här häckar rariteter som svarthalsad dopping och smådopping.

Kjell Carlsson, ordförande i ÖgOF, berättar att fåglarna rör sig inom området som om de vore olika rum i ett hus.

– Det finns en risk att byggnaderna skärmar av flygvägarna. Dessutom har man frångått strandskyddet, vilket gör att man kan bygga alldeles intill dammarna. Det påverkar tveklöst det unika fågellivet, säger Kjell Carlsson.

Han ser helst att Plantagon anläggs på annat håll, alternativt att bebyggelsen på tomten begränsas.

Trots att dammarnas betydelse för fågellivet nämns i detaljplanen kommer ingen miljökonsekvensbeskrivning att genomföras.

– Om marken hade varit olämplig för den här typen av verksamhet skulle det ha uppmärksammats för flera år sedan, när man arbetade med översiktsplanen, säger Michael Porath, kommunens planarkitekt.

Ett annat problem som fågelskådarna tar upp är att många fåglar riskerar att flyga in i Plantagons glasfasad. Enbart i USA beräknas omkring 100 miljoner fåglar dödas varje år på detta sätt.

– I detaljplanen hänvisar vi till olika metoder att fågelsäkra en byggnad. Det blir byggherrens ansvar att lösa problemet innan man ansöker om bygglov, säger Michael Porath.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om