– Jag fick den i benet, säger 2,5-åriga Inez Lorentzon.
Hon har nyligen tagit sin första dos vaccin mot vattkoppor.
– Det gick bra, även om hon tyckte att själva sticket var sådär, säger Inez 27-åriga mamma Josefin Lorentzon, som drabbades av infektionssjukdomen i somras efter att ha träffat ett barn som var smittat av viruset.
Josefin hade feber mellan 38,5 och 39 grader och frossa. Därtill hade hon vätskefyllda blåsor som successivt gick sönder.
– Det kliade, sved och gjorde jätteont. Så fort jag råkade nudda en blåsa gjorde det ont.
I dag har hon kvar ärr från vattkopporna, och hon upplever att hon har blivit känselpåverkad på vissa ärr. Yngsta dottern Agnes var bara två och en halv månad när Josefin insjuknade.
– Det var inte alls kul, och jag var rädd att jag skulle smitta barnen så jag fick ha munskydd på mig hemma.
Innan de åkte för att vaccinera Inez tittade de på ett inslag som Bolibompa har gjort. Där visar Bolibompa-draken till exempel att man kan sätta ett bedövningsplåster innan sticket.
– Det var bra att se det innan, för Inez sa "som draken" när hon skulle ta sprutan sen, säger Josefin.
Hennes yngsta dotter Agnes är i dag 9 månader och kommer inte få något vaccin mot vattkoppor än. Enligt Folkhälsomyndigheten kan man ge det till barn över 9 månader, men på vaccinationskliniken Vaccin Direkt väntar man till och med att barnet har fyllt 1 år.
"Vattkoppor kostar samhället hundratals miljoner kronor varje år." Det skrev barnläkaren och neonatologen Pontus Johansson i en debattartikel i Dagens nyheter tidigare i år. Han är inte den enda som förespråkar att vaccin mot vattenkoppor ska ingå i det nationella vaccinationsprogrammet, som det gör i Finland, Island, Tyskland, USA och Kanada.
På senare tid har en debatt om samhällskostnaden för vabb-dagar blossat upp på ledarsidorna i svenska medier. Vattkoppor är en mycket smittsam sjukdom, och barn som har viruset måste hålla sig hemma från förskola eller annan verksamhet i genomsnitt två veckor.
Under pandemin sattes Folkhälsomyndighetens utredning om att erbjuda vaccinet i vaccinationsprogrammet på paus. Utredningen startade 2018, men sedan november förra året är den igång igen. Det ska utredas hur effektivt och säkert vaccinet är, och därtill göras hälsoekonomiska beräkningar.
Frågan är alltså vad som kostar samhället mest – att låta vaccinet ingå i vaccinprogrammet, eller att föräldrar till barn som smittas av vattkoppor är hemma med dem i snitt två veckor.
I dag kostar en dos vaccination mot vattkoppor 750 kronor på Vaccindirekt, 800 kronor på Svea Vaccin och 820 kronor hos doktor24. Man behöver två doser.
Anette Askenbom är sjuksköterska och platschef på Vaccin Direkt i Linköping sedan tre år tillbaka. Hon tycker sig ha sett en uppgång för vaccin mot vattkoppor de senaste tre åren.
– Vaccinet har funnits i många år. Tidigare gav man det främst till syskon till svårt sjuka barn med cancer och annat, så att de svårt sjuka barnen inte skulle smittas, säger hon.
Hon menar att det nu finns en större medvetenhet om att vattkoppor kan leda till svåra sjukdomar och sjukhusvistelse.
– Om man är vuxen och inte har haft vattkoppor så rekommenderar jag att man tar vaccinet. Jag fick vattkoppor när jag var 20 år och det var inte roligt, jag fick jättehög feber och det kliade väldigt mycket, säger Anette.