Det är Råberga vattenverk, byggt 1917, som genomgått en omfattande renovering som kostat 150 miljoner kronor.
– Vi har under fyra års tid lagt ned mycket jobb för att säkerställa att Linköpings kommun och dess invånare har ett friskt och bra vatten. Vi ligger nu i framkant på området i Sverige tack vare att vi har två vattenverk, Råberga och Berggården, som var för sig kan försörja Linköping med vatten om det ena verket av någon anledning skulle sluta fungera, sa Anders Jonsson, vd och koncernchef för Tekniska Verken vid onsdagens nyinvigning av Råberga.
Nära 100 år
Renoveringen av Berggården i Glyttinge slutfördes 2014 till en kostnad av 50 miljoner kronor och upprustningen av Råberga, som var den andra och avslutande etappen i ett flerårigt projekt, var nära att sammanfalla med verkets 100-årsjubileum.
– Det är nästan så att man känner historiens vingslag, menade Nils Hillerbrand (MP) och Tekniska Verkens styrelseordförande.
Linköping har nu säkrat vattenförsörjningen för lång tid och de båda vattenverken står nu tillsammans med en kapacitet som utan svårigheter klarar av nivån för det antal invånare och industrier som Linköping beräknas ha år 2030.
190 liter
Enligt en uträkning gör varje invånare i kommunen av med cirka 190 liter vatten per dygn.
Hit räknas all förbrukning, till exempel dusch, spolning av toalett, tvätt av kläder, intag av kranvatten och matlagning.
– Vi har höjt säkerheten och kvalitén på produktionen och framöver kommer Linköpingsborna att kunna njuta av ett ännu godare dricksvatten, sa Joakim Persson, produktionschef för affärsområde vatten och avlopp.