Ola Palmquist är affärsenhetschef för området vattenkraft på Tekniska verken. Han beskriver den rådande situationen på elmarknaden, med höga konsumentpriser och en tidvis brist, som en kris. Med anledning av detta väljer det kommunala energibolaget att, vid sina 20 vattenkraftverk runt om i Östergötland, öka på elproduktionen – från nu fram till mars.
– Just nu pratar man mycket om att varje kilowattimma som kan köras ska köras och på flera håll ser vi att man nu startar upp fossileldad kraftproduktion. Om vi kan hjälpa till med den vattenkraft vi har, och kanske minska fossilanvändningen, så tycker vi att det är värt det, säger Ola Palmquist och fortsätter:
– Det vi gör är också ett tillskott i en del av landet där underskottet är stort.
Men att bara säga att Tekniska verken ökar sin elproduktion vid vattenkraftverken ger inte en helt korrekt bild av situationen. Med ett torrt 2022 i ryggen går bolaget in i 2023 med redan låga vattennivåer – framförallt i sjöarna Vättern, Sommen, Åsunden och Järnlunden. Detta gör att vinterns produktion kommer att vara lägre än ett normalår.
– Men det kommer fortfarande att vara en högre produktion än vad vi annars hade haft – givet vattennivån och om det inte hade varit en energikris i landet, säger Ola Palmquist och fortsätter:
– Hur hög produktionen blir är svårt att svara på. Det beror mycket på den nederbörd vi får och hur det påverkar vattennivåerna.
Affärsenhetschefen förklarar den utökade produktionen med ett exempel – där siffrorna inte är exakta:
– Om du tar Vättern, som är vårt största vattenmagasin, så har vi under en normal vinter en utströmning i Motala ström på kanske 60 kubikmeter per sekund. Nu, då det är väldigt lite vatten i Vättern, kanske vi kan tappa 20–25 kubikmeter per sekund medan vi kanske bara hade tappat 15 kubikmeter om vi inte hade en elbrist.
Det är inte helt utan risk ni gör det här?
– Det är riskfritt i förhållande till våra miljötillstånd men det finns en risk att vattennivåerna är lägre framåt sommaren om det inte fyller på som det ska under våren. Det påverkar framförallt båttrafiken och sommarstugeägarna.
Vad är er "kostnad"?
– Det är att vi kanske måste spara ifatt senare under året – så att vattennivåerna återhämtar sig, säger Ola Palmquist.