Vasa var först ut under 1950-talets skolboom

Under 1950-talet ökade Linköpings befolkning med över 20 procent. Under samma tidsperiod mer än fördubblades antalet elever i stadens folkskolor. Under femtiotalet uppfördes fem nya skolor i Linköping.

Berzeliusskolan, fram till 1967 kallad för Vasaskolan, invigdes hösten 1953. Den ritades av stadsarkitekten Sten Westholm och var den första av fem skolor som färdigställdes i Linköping under 1950-talet.

Berzeliusskolan, fram till 1967 kallad för Vasaskolan, invigdes hösten 1953. Den ritades av stadsarkitekten Sten Westholm och var den första av fem skolor som färdigställdes i Linköping under 1950-talet.

Foto: Vykort från 1953/Bild Linköping

Linköping2024-06-01 13:00

Vår stad

Först bland dessa nya skolor var Vasaskolan. Den invigdes i september 1953, men hade då varit i bruk under en tid. Redan från start var skolan för liten varför viss undervisning förlades till Ljungstedtska skolans lokaler.

Vasaskolans ursprungliga del är byggd i en fyrkant med en större hall, som kallades för ljusgård, i mitten. Den fungerade som samlingssal och när ovanvåningens korridorer användes som läktare fanns det plats för över 800 personer.

På skolan verkade 38 lärare. I byggnaden fanns 28 vanliga lärosalar samt specialsalar för fysik, biologi, träslöjd, sång, teckning samt skolkök. Ursprungligen fanns dessutom mottagningsrum såväl för läkare som tandläkare.

undefined
Under åren 1965-66 byggdes Vasaskolan/ Berzeliusskolan till bland annat för att lösa lokalfrågan för det Tekniska gymnasiet. Bild från 1 augusti 1965.

Stadens styrande betonade stolt att alla elever fick äta i skolan samt att det fanns tvättställ med dricksanordning i varje klassrum. För att minska risken för trängsel hade entrédörrarna gjorts extra breda. 

I omsorg om de yngre barnen hade de en egen skolgård mot Gustav Adolfsgatan. De äldre barnens skolgård vette mot Linggatan. Överläraren Helmer Öberg kunde sittande i sin expedition med hjälp av en radioanläggning få kontakt med alla klassrum.

Den totala byggkostnaden var tre miljoner. Corren prisade skolbyggnaden och beskrev dess interiör som såväl ljus som rymlig och klassrummens färgsättning som livlig men behaglig. Byggnaden ritades av stadsarkitekten Sten Westholm. Stadsfullmäktiges ordförande Carl Johansson kallade den för Westholms främsta verk.

Skolan invigdes av ecklesiastikministern Ivar Persson, då välkänd som Persson i Skabersjö. Ministern sa att skolornas lokaler är viktiga, men det är lärarna som är viktigast. Invigningen avslutades med att domprosten Nils Johansson höll en andakt, minnande om den gamla kopplingen mellan skolan och kyrkan.

Stolta visade stadens styrande i maj 1953 upp Vasaskolan för kung Gustav VI Adolf i samband med hans Eriksgata genom Östergötland.

undefined
I samband med sin Eriksgata i maj 1953 besökte Gustav VI Adolf Vasaskolan. Kungen besökte en av skolans första klasser samt visades runt i skolan. Bespisningslokalerna intresserade gästen särskilt.

I det tidiga femtiotalet var det nästan omöjligt att få tillstånd att bygga gymnastiksalar varför gymnastikundervisningen till en början fick lösas genom olika provisorier. Först i december 1964 kunde skolans gymnastikhall, Vasahallen, invigas. Den disponerades tillsammans med Katedralskolan.

undefined
I december 1964 invigde landshövding Per Eckerberg Vasahallen, som var avsedd både för Vasaskolan och Katedralskolan. Byggnaden är ritad av Stockholmsarkitekterna Jon Höijer och Sune Ljungqvist.

År 1967 bytte Vasaskolan namn till Berzeliusskolan. Genom åren har skolan även byggts till. På sextiotalet blev den gymnasieskola för att numera vara såväl högstadium som gymnasium.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!