Varje år sprids mellan 3 000 och 4 000 ton grus ut på Linköpings gator, gång- och cykelvägar. Nu ska allt bort.
Kommunens kontrakterade entreprenörer har redan startat så smått.
– Vi börjar oftast på gång- och cykelvägar. Därefter fortsätter vi med gator, även om vi kör på en del gator redan nu, berättar driftingenjör Carl Eriksson på kommunens nyhetssajt.
Gång- och cykelvägar är prioriterade för att undvika olyckor. Samma grus som på vintern förhindrar halkolyckor kan så här års i stället orsaka dem.
I Linköpings centrum vill man bli av med gruset extra snabbt för att slippa ohälsosamt damm i luften.
Är du fastighetsägare gäller det att sopa ner gruset från trottoarerna, så att sopmaskinerna kommer åt att ta upp det. Det gäller också villaägare som med rent samvete kan sopa grus från trädgårdsgångar och garageuppfarter ut på gatan.
Men det gäller att göra det senast söndag 24 mars, för på måndag inleds gatsopningen på allvar. Att sopa ut grus på gatan efter att sopmaskinerna kört förbi är inte populärt.
Förr användes sand som halkbekämpning. Numera är det "stenkross fraktion 4–8", vilket innebär att diametern på kornen är mellan 4 och 8 millimeter. Att man använder större korn än förr beror bland annat på att man vill minska halten av farliga partiklar i luften.
Senast 15 maj ska allt grus vara borta från gatorna. Linköpings kommun uppmanar den som har synpunkter på grusupptagningen att ringa kundtjänsten på telefonnummer 013-20 64 00 eller anmäla sin synpunkt via kommunens webb.