Under hösten besöker Skäggetorpsskolans sjuor och åttor de högstadieskolor som ska ta emot dem nästa läsår. På Berzeliusskolan, Tokarpsskolan i Malmslätt, Linghemsskolan och Ekholmsskolan finns totalt 46 platser att välja mellan för Skäggetorpsskolans 40 elever som börjar åttan nästa läsår.
Vi följer med klassen 7A och åker skolbuss först till Linghemsskolan, sedan till Ekholmsskolan. Linghem uppfattas av flera föräldrar och barn som en plats långt från stan och från Skäggetorp. Både föräldrar och elever ser positivt på skolbytet som ska ge Skäggetorpselever möjlighet att träffa barn från andra delar av Linköping och att prata mer svenska. Men det finns också en påtaglig oro.
– Om våra barn ska åka buss och byta till tåg för att komma till Linghem måste de gå upp minst en timme tidigare än andra barn. Och på vintern är det alltid förseningar, både buss och tåg är försenade. Jag jobbar i Mjölby och kan inte skjutsa sonen till Linghem när jag åker till jobbet, säger Hani Youssef.
Hans son önskade i förra årets skolval att gå högstadiet på Berzeliusskolan, men det fanns inte plats. Nu hoppas Hani Youssef att sonen ska kunna börja i åttan där. Men han har klart för sig att alla elever som vill dit inte kommer att få plats.
– Intresset för Berzan verkar vara stort, men bara 16 elever från Skäggetorp kan börja åttan på Berzeliusskolan. Skolan ligger nära centrum och nära hemmet i Skäggetorp. Flera barn har redan syskon som kanske går i gymnasiet där. Det är normalt att just den skolan önskas av många, säger han.
Sedan visar det sig att en elev, Kristian Hadrouli, som bor i Skäggetorp, redan går i sjuan på Linghemsskolan. Han önskade det i skolvalet efter sexan och efter vissa komplikationer fick han plats. Kristian Hadrouli mötte de vuxna och berättade om sin skolgång på Linghemsskolan.
– Det här är en liten skola och jag känner alla elever, alla känner alla. Och alla är vänliga. Lärare har alltid tid att hjälpa till. Ja, jag måste gå upp lite tidigare för att åka buss och hinna med tåget, men det tar inte alls så mycket tid. Bara fem minuter med tåget. Och ja, jag blir lite trött när jag åker hem, men jag trivs jättebra på den här skolan. Alla trivs, berättar Kristian Hadrouli.
Om han lyckades överföra sin positivism på några andra kommer skolvalet att visa, men han själv såg nöjd ut. Både föräldrar och elever gillade skolan även om avståndet till Linghem uppfattas som en stor nackdel.
– Det är lugnt och fint. Det är bra för elever så att de kan prata svenska, säger förälderna Oksana Gredchkivska.
Men hon föredrar ändå skolor i stadskärnan: Nära är bra. Det gör dock inte Fordus Jama, en annan förälder. Hon blev förstjust i Tokarpsskolan i Malmslätt som föräldrarna och eleverna besökt veckan innan.
– Om barn blir sjuka eller om det händer något på skolan är det svårt att hantera när man bor i Skäggetorp och skolan ligger långt borta. Berzeliusskolan ligger nära, men den är alldeles för stor, 1 700 elever. Tokarpsskolan är bäst, säger Fordus Jama.
Efter besöket till Linghem åkte skolbussen tillbaka till Skäggetorpskolan för lunch och eleverna laddade om inför besöket till Ekholmsskolan. Upplägget på Ekholmsskolan skiljde sig något från Linghem, där eleverna visade gästerna – i små grupper – runt på skolan. På Ekholmsskolan berättade två lärare för eleverna om skolan, regler och värderingar.
– Här är det populärt att plugga, det är pluggisar som är poppis. Här fungerar inte att prata på lektionerna, att inte lyssna, att inte plugga. Alla är omtänksamma och visar respekt. Respekt är att inte prata på lektionerna och att låta de elever som vill lyssna att lyssna, säger Anders Welander, lärare.
Det var tveksamt om den definitionen av respekt sjönk in i alla elevers medvetande och om den delades av samtliga, eftersom några pratade trots tillsägelser.
– Det är bra om man tänker igenom: Pratar jag för mycket? Lyssnar jag? Pluggar jag? Passar jag in? Om svaret är nej, men man vill ändå gå i den här skolan då gäller det att bita ihop och göra sitt bästa för att anpassa sig till skolans värderingar, säger Anders Welander.
Elevernas frågor, efter upplysningen om skolans regler och värderingar, handlade mer om praktiska saker än om värderingar. Finns det bärbara datorer? Får vi dem? Kan man ta hem datorer? Får man busskort om man går på Ekholmsskolan? Svaret på alla fyra frågor blev ja, vilket gillades av eleverna. Efter upplysningen gick eleverna en kort rundvandring på skolan med Linda Thorwald, skolvärd.
– För oss är det oerhört viktigt att elever och föräldrar får rätt information så att de vet vad de kan förvänta sig på vår skola. Det är viktigt att eleverna ska vara förberedda på regler och värderingar som gäller här, säger Linda Thorwald.
Presentationen väckte funderingar hos åtminstone några av eleverna. På frågan om Ekholmsskolan verkar annorlunda mot Skäggetorpsskolan, svarade några av tjejerna:
– Ja, typ helt motsatsen. På vår skola är det också elever som pluggar, men det är liksom inte fokus på det som här...
Nu ska sjuor och föräldrar i lugn och ro fundera över vilka skolor de vill önska, i vilken ordning. Men en hel del har redan gjort sitt val. Berzeliusskolan ligger högt på önskelistan hos många. Så även hos Nora Salam och Amina Bekdash.
– Berzeliusskolan ligger nära och vi har vänner som går där. Kompisarna har sagt att det är en bra skola, säger Nora Salam.
Tjejerna tycker att det är bra att högstadiet på Skäggetorpsskolan stängs. De mindre barnen får mer plats på skolan när de slipper tränga ihop sig med högstadieelever. De säger att de kommer att sakna sina lärare, men skolbytet känns ändå bra.
– Och vi kanske lär oss mer, säger Nora Salam.
Hon och Amina Bekdash vill gärna hamna i samma klass på sin nya skola. Även om Berzan är populär finns det elever som har fastnat för andra skolor. Bashir Edrees vill helst gå på Tokarpsskolan.
– Det är en normal skola. Den är inte "för bra" och inte dålig. Det finns inte för många elever. Skolan ligger ändå nära och jag kan cykla dit. I början kommer jag kanske inte att våga säga något där, men sedan ska jag våga prata mer, berättar Bashir Edrees.
Tokarpsskolan är en lagom skola som skulle passa bäst, menar Bashir, som gillar matte och idrott. Han har också en kompis som kommer att önska sig samma skola.