"Vårt huvudspår är att vi ska laga huset"

De hus som drabbades svårast av explosionen på Ådalagatan kommer inte rivas. Det är i alla fall den preliminära bedömningen.

Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist tror inte att husen på Ådalagatan ska behöva rivas.

Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist tror inte att husen på Ådalagatan ska behöva rivas.

Foto: Sune Johansson, Johnny Gustavsson

Linköping2019-07-23 12:08

Som SVT nyheter Öst var först med att berätta så kommer husen på Ådalagatan ett och tre få stå kvar. Det är i alla fall Stångåstadens huvudspår enligt vd Fredrik Törnqvist.

– Bedömningen är inte slutgiltig, men det är en preliminär bedömning utifrån det vi sett. Så fort brottsplatsundersökningen är klar kommer vi att göra en djupare teknisk undersökning. Men det finns inget i dagsläget som indikerar att huset ska behöva rivas.

Området är attraktivt med en hel del nybyggnation, men att riva och bygga nytt även om det inte skulle vara helt nödvändigt är inte något Stångåstaden planerar.

– Visserligen är det ett antal år sedan huset byggdes, men det är inte så länge sedan det renoverades. Vi tänker inte i de banorna, att huset ska rivas och bygga något annat. Vårt huvudspår är att vi ska laga huset.

Kommer en sådan renovering kunna påverka hyrorna?

– Nej, det är bruksvärde, så om vi inte höjer standarden så blir det ingen annan hyra. Det är svårt att svara på, men jag tror att huvudspåret är att laga och återställa och då påverkas inte hyran. Det är ju ett försäkringsärende för oss också, säger Fredrik Törnqvist.

Sedan explosionen har vattnet i fastigheten varit avslaget. Hur vatten- och avloppsledningar påverkats är ännu oklart.

– Jag har inte hundra procent koll på det, men jag tror inte det är sådant vi har hunnit analysera ännu. Det är sådant som kommer i den djupare tekniska undersökningen. I det andra huset, 2B, var det några avlopp som hade gått isär, så det är mycket möjligt att det finns sådant även här som behöver fixas.

Det dröjde ungefär en månad efter explosionen den 7 juni innan de boende på Ådalagatan kunde komma in och hämta några tillhörigheter. Huset är fortfarande avspärrat och lägenheterna betraktas alltjämt som brottsplats.

– I första vändan fick hyresgästerna möjlighet att ta det viktigaste, typ en låda. Det var för ungefär två veckor sedan, säger Fredrik Törnqvist.

Nu har ungefär hälften av lägenheterna tömts på bohag.

– Det är ju fortfarande en brottsplats, men vi samarbetar med polisen och hyresgästerna så successivt tömmer man lägenheterna på bohag och då kommer de boende åt alla sina saker. Men man släpper inte in någon själv där så länge det är en brottsplats.

Förundersökningen ligger nu på kammaråklagare Britt-Louise Viklund. Stångåstaden har ännu inte fått någon indikation på när brottsplatsundersökningen beräknas vara klar och avspärrningarna kan hävas.

– Det enkla svaret är att det inte finns någon prognos för det. Det har tagits in en stor mängd material som man håller på att gå igenom, analysera och sammanställa. Där kan det finnas saker som behöver följas upp och innan man gått igenom materialet kan man inte säga vilka uppföljande åtgärder som behövs. Vi har pratat om att avspärrningarna behöver bestå, av utredningsskäl, men vi har inte diskuterat hur länge, säger Britt-Louise Viklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!