Den här veckan satsar polisen särskilt på att informera om viltolyckor. Ute vid Ikanohuset delas broschyrer ut, en särskild viltolycksapp presenteras tillsammans med statistik över de mest olycksdrabbade vägarna i Östergötland.
Det handlar allra främst om riksväg 35 i Åtvidabergstrakten, 34:an söder om Linköping, men också mellan Motala och Borensberg, plus ett par vägar i Norrköpingsområdet. Hittills i år har 1 516 viltolyckor anmälts i länet, men olyckorna är inte jämnt fördelade över året.
De flesta inträffar nu, under höst- och vintermånaderna.
– I september-oktober är olycksrisken extra stor, säger Per-Anders Eriksson som är länsansvarig polis i Nationella viltolycksrådet.
– I gryning och skymning är djuren mest aktiva, och den tiden sammanfaller ju med den största trafikintensiteten så här års. Det är samtidigt älgarnas brunstperiod och hannarna blir extra rörliga. Dessutom är det snart jakttid, och då rör sig djuren mer.
Det är Nationella viltolyckosrådet som står bakom den nationella insatsveckan som i år har särskild inriktning mot bilskoleelever och yrkesförare. Det uttalade målet är att öka kunskaperna hos dem som färdas på vägen.
– Det gäller att ta reda på var viltolyckor tidigare har inträffat längs färdvägen, säger Per-Anders Eriksson. Ladda ner appen, kolla på viltolycka.se, skaffa en viltolycksremsa för att markera platsen om olyckan ändå skulle vara framme.