Linköping
Förra året hade universiteten och högskolor problem med ett ökat antal studenter som fuskade. Sammanlagt 51 personer upptäcktes med att fuska vid höstens högskoleprov. I Linköping togs en fuskare på bar gärning och universitetet polisanmälde honom på en gång. Fuskarna misstänktes ha fått svaren under provets gång genom små dolda kameror och hörsnäckor.
– Alla de 51 har polisanmälts och det pågår en utredning, säger Eva Holmestig, kommunikatör på Universitets- och högskolerådets, UHR.
Högskoleprovet arrangeras av 21 universitet och högskolor på 120 orter i Sverige. Totalt har 76 707 personer anmält sig vilket är tretton procent färre än våren 2016. Alla provanordnare har fått färre anmälningar i vår: Linköpings minskning, 17 procent, ligger över rikssnittet, Blekinge Tekniska Högskola tappar flest anmälningar, 22 procent, medan provorterna i utlandet backar minst, 3 procent. UHR:s statistik visar också att 77 procent av de anmälda är 24 år eller yngre.
– Att färre anmäler sig till högskoleprovet är inte förvånande. Vi vet att ungdomskullarna nu är mindre jämfört med tidigare och att högkonjunktur brukar få fler att välja jobb före högskolestudier direkt efter gymnasiet, säger Ulf Melin, generaldirektör på UHR.
När det gäller det eventuella kommande fuskandet har UHR förberett sig inför helgens prov eftersom fuskarnas avancerade utrustning inte är lätt att avslöja.
Hur ska ni hindra fusket?– Tyvärr kan jag inte gå in på detaljer men har man köpt fusktjänster kommer man att åka dit, säger Eva Holmestig.
Provet börjar kl 08.10 och facit läggs ut på Studera.nu onsdag 5 april.