Varnar: Föräldrars övervakningstrick i mobilen kan skada barnen

Det är viktigt att skydda sina barn mot kontrollerande relationer – genom att själv visa dem från tidig ålder att kontroll inte är synonymt med kärlek. Det anser Novahusets Kajsa Rietz.

Corren ger sig ut och testar iPhones platstjänstfunktion.

Foto: Agnes Ganestål/Jan Novotny

Linköping2024-05-05 10:00

Många föräldrar har platsindikationer på sina barn. Det gör att de i realtid kan se hur barnets telefon, och därmed också barnet, rör sig. Enligt Kajsa Rietz, generalsekreterare på Novahuset, finns det problematiska aspekter med just platstjänster.

– Det är någonting vi behöver prata mycket, mycket mer om, säger hon.

undefined
På Snapchat kan användare dela med sig av sin platsinformation till vänner. Kajsa Rietz, generalsekreterare på Novahuset, berättar att det ofta används av förövare. Samtidigt riskerar det att bidra till en stress hos barn och ungdomar som känner ett ständigt behov av att hålla koll på sina vänner.

Om barn från ung ålder får lära sig att det är normalt, och synonymt med kärlek, att följa hur andra rör sig är det lättare att både utöva kontroll mot andra samt bli utsatt för det i framtida relationer, menar Kajsa Rietz.

– Den senaste statistiken visar att var tredje ung tjej i årskurs nio som har haft en relation också har varit utsatt för våld i den relationen, förklarar hon och fortsätter:

– Om vi som föräldrar då visar att "jag älskar dig genom att jag kontrollerar dig", då blir det inte bra i slutändan. Vi måste föregå med goda exempel hela tiden och också prata om att "jag har det här därför att...", inte bara "för att jag älskar dig".

Genom sociala medier, däribland Snapchat, kan barn och unga också visa sina vänner var de befinner sig. Det kan också leda till problem enligt Kajsa Rietz.

– Det här är någonting som används mycket av förövare, säger hon och lyfter att de vet genom platstjänsten var barnet befinner sig, går i skolan och bor.

undefined
Genom att normalisera platsinformation kan en framtida relation gå ganska långt innan man själv inser att det finns kontrollerande beteenden inblandade, menar Kajsa Rietz, generalsekreterare på Novahuset. Då kan det också vara svårt att lämna. "Det blir en väldig kontroll, för man rör sig oftast inte utan sin telefon, och då kan man inte söka hjälp för det syns direkt om man är på polisstationen", säger hon.

Dessutom kan behovet av att hålla koll på sina kompisar leda till en stress för många, menar Kajsa Rietz. Enligt henne krävs fler nyanserade samtal kring platstjänster. De allra flesta blir ju faktiskt inte kidnappade, konstaterar hon.

– Det är den vanligaste anledningen som barn pratar om, som gör att deras föräldrar eller närstående vill att de ska ha platstjänster på – om de blir kidnappade. Men riskerna som det också bidrar till är ganska stora och mycket vanligare än att bli kidnappad. Det behöver man ha koll på.

Kajsa Rietz berättar att hon inte är någon förespråkare av platstjänster generellt, utan snarare av att bygga relationen till sitt barn på samtal och nyfikna frågor. Kontroll kan de ta sig ur och då finns det en risk för att de inte kommer be om hjälp ifall de en dag är i behov av det. Samtidigt måste man som förälder sätta gränser.

– Det är en fin linje att hålla sig på, som också måste anpassas efter sitt barn, konstaterar hon och fastslår:

– Det är svårt att vara förälder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!