Värmen ökar risk för matsvinn

Rötmånaden är tiden då matvaror snabbt blir dåliga på grund av värme och luftfuktighet. I år kom rötmånaden tidigt tillsammans med hettan, vilket gör att det blir ännu större risk för matsvinn.

En kartläggning av mängden matavfall i Sverige 2016 visar att det uppkommer ungefär 1,3 miljoner ton matavfall per år, enligt Naturvårdsverket.

En kartläggning av mängden matavfall i Sverige 2016 visar att det uppkommer ungefär 1,3 miljoner ton matavfall per år, enligt Naturvårdsverket.

Foto: Bertil Ericson / TT

Linköping2018-07-26 06:00

Livsmedelshanteringen i landet står för mellan 20-25 procent av vår klimatpåverkan, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida. Ju mer vi äter desto mer livsmedelshantering kräver vi. Därför krävs varsamhet med maten – en uppgift som blir svårare i och med årets rötmånader.

– Det viktiga för att minska matsvinnet, oavsett när, är att planera sina inköp och inte handla för mycket. Gör upp en matsedel för några dagar och ta vara på alla rester, säger Ingela Hiltula, biträdande avdelningschef på samhällsavdelningen på Naturvårdsverket.

När vi handlar friskt blir maten snabbt rutten. I Sverige slängs ungefär 26 kg mat per person per pår och av all matproduktion från producent till hushåll försvinner ungefär 30 procent i svinn, enligt Livsmedelsverket. Under rötmånader ruttnar maten dessutom fortare och det blir viktigare att snabbt ställa varorna in i kyl och frys, där lagom temperatur är +4 grader i kylen, enligt Livsmedelsverket.

Men om du till slut måste kasta mat så är den gröna påsen ett alternativ för att hjälpa nästa matproduktion på ett naturrenare vis. Den gröna påsen skjutsas efter slängning till Tekniska verkens biogasproduktion där den omvandlas till biogas.

– Fördelen är också då att vi kan skapa biogödsel som en restprodukt av biogasproduktionen. Gödslet kan bönderna sen använda för ekologisk och kravmärkt odling, säger Elin Karlsson, kommunikatör för Tekniska verken i Linköping.

Tips:

Håll maten kall från butiken till hemmet. Ta gärna med en kylväska till butiken så att varorna håller sig kalla hela vägen hem.

Ha ordentligt kallt i kylskåpet, lagom temperatur är + 4 grader.

Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du hanterat rått kött eller kyckling.

Håll varm mat varm och kall mat kall.

Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur.

Kontrollera ditt kylskåp. Med en termometer kan du se var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där. Känsliga livsmedel är till exempel köttfärs och färsk fisk.

Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.

Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.

Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött eller kyckling.

Genomstek alltid kyckling och köttfärs.

Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur. Titta, lukta och smaka på maten – verkar maten okej går den bra att äta!

Packa matsäcken i kylväska med kylklampar. Tvätta händerna innan du ska laga mat, efter toalettbesök och efter att du varit i kontakt med djur.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!