Livsmedelshanteringen i landet står för mellan 20-25 procent av vår klimatpåverkan, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida. Ju mer vi äter desto mer livsmedelshantering kräver vi. Därför krävs varsamhet med maten – en uppgift som blir svårare i och med årets rötmånader.
– Det viktiga för att minska matsvinnet, oavsett när, är att planera sina inköp och inte handla för mycket. Gör upp en matsedel för några dagar och ta vara på alla rester, säger Ingela Hiltula, biträdande avdelningschef på samhällsavdelningen på Naturvårdsverket.
När vi handlar friskt blir maten snabbt rutten. I Sverige slängs ungefär 26 kg mat per person per pår och av all matproduktion från producent till hushåll försvinner ungefär 30 procent i svinn, enligt Livsmedelsverket. Under rötmånader ruttnar maten dessutom fortare och det blir viktigare att snabbt ställa varorna in i kyl och frys, där lagom temperatur är +4 grader i kylen, enligt Livsmedelsverket.
Men om du till slut måste kasta mat så är den gröna påsen ett alternativ för att hjälpa nästa matproduktion på ett naturrenare vis. Den gröna påsen skjutsas efter slängning till Tekniska verkens biogasproduktion där den omvandlas till biogas.
– Fördelen är också då att vi kan skapa biogödsel som en restprodukt av biogasproduktionen. Gödslet kan bönderna sen använda för ekologisk och kravmärkt odling, säger Elin Karlsson, kommunikatör för Tekniska verken i Linköping.