Värmen gjorde susen – extra mycket mogna jordgubbar

Det finns gott om jordgubbar till midsommar, trots den kalla våren. Den senaste värmen har fått bären att mogna runtom i Linköping.

Leila Kalm plockar jordgubbar tillsammans med sin mormor. Men hon tycker det är roligare att äta bären än att plocka dem.

Leila Kalm plockar jordgubbar tillsammans med sin mormor. Men hon tycker det är roligare att äta bären än att plocka dem.

Foto: Maja Kullered

Linköping2021-06-23 08:00

– Så här brukar det nästan aldrig se ut, säger Johan Hydén och visar upp en klase stora röda jordgubbar som växer bland de gröna plantorna. 

Han driver jordgubbsodlingen på Torrberga gård utanför Skeda och berättar att den senaste värmen i kombination med den kalla våren gjort att fler jordgubbar än vanligt har mognat samtidigt. 

Vanligtvis brukar han öppna för självplockning efter midsommar, men på grund av den stora tillgången öppnade han redan i måndags. 

Några som är igång och plockar är Helene Trygg och barnbarnet Leila Kalm. 

– Jag var här första dagen. De är jättegoda, säger Helene.  

Även på Tift Södergård mognar jordgubbarna fint nu. Det berättar Lennart Hammarlund som driver jordgubbsodlingen. 

– Det gick sakta under våren. Jag trodde knappt det skulle bli jordgubbar till midsommar, men nu är det gott om bär, säger han. 

Den senaste tidens värme drev fram att bären mognade, men egentligen är 30 grader inget favoritväder för en jordgubbsodlare. 

– Nu är det mer lagom väder så att det går normalt och inte mognar för snabbt. 

Han har också öppnat självplockningen. Första dagen var i lördags. 

– Det känns roligt, det är det man har framför sig och jobbar för. Helst före midsommar och fina jordgubbar så att folk blir nöjda.

Johan Hydén berättar att han hoppas på 20 grader och växlande molnighet framöver för en bra jordgubbssommar. 

– Men är det något jag har lärt mig i det här jobbet är det att man aldrig ska gnälla på vädret, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!