– Med uppmärksamhet på djurens normala beteenden är det lättare att märka om något inte står riktigt rätt till, säger Paulina Lundberg.
Det är inte mycket till sommarvärme som det ser ut nu i Linköping, men världens medeltemperatur har rekordstigit under året, och vi kan vänta oss ett allt varmare klimat.
Värmen kan göra att djuren rör sig och äter mindre än vanligt, samt dricker mer och söker sig till skugga. Men så finns det mer artspecifika beteenden att hålla koll på. Exempelvis kan en kanin gräva för att komma åt svalare mark, och medan hunden ofta hässjar, (andas snabbt med öppen mun) redan vid låg värme är kattens hässjande en indikation på överhettning och ett behov av hjälp att kyla ner sig.
Kan vi veta hur djuret upplever värmen?
– Känslolivet äger varje individ för sig, men det finns vissa indikationer på vilka upplevelser de kan ha, säger Paulina.
– Ställen de söker sig till är troligen uppskattade och om djuret är hängigt eller liknande är det i ett stresstillstånd vilket är en obehaglig upplevelse.
Precis som för oss människor kan uppfattningen om värme variera från trevligt till svettigt, till rentav smärtsamt, och var gränserna för dessa går är individuellt. Vissa älskar att ligga i solen, medan andra helst bara har vinter. För en del spelar det inte så stor roll, som för vissa tjockpälsade hundar som både skyddas mot sol och isoleras i minusgrader.
Hur kan vi hjälpa djuren att må bra i värmen?
– Ge djuren val. Hundar som åker in till veterinären gör oftast det därför att de inte haft något val, instängda i bilen exempelvis.
Det går oftast bra om djuret själv, med hjälp av kroppens egna termostat, får bestämma när det är dags att dricka, bada eller gå till skuggan. Men ibland kan vi behöva hjälpa till.
– Jag har en hund som i vanliga fall söker upp skugga och vatten, men kan glömma det om vi har gäster och han blir uppspelt.
Om djuret inte frivilligt blöter ner sig kan sprejflaska eller våt handduk användas, för kroppen kyls när vatten avdunstar från den. Mest effektivt är att prioritera öron och tassar eftersom det är där den främsta avdunstningen sker, och att inte använda kallt vatten.
– Kyla drar ihop blodkärlen som behövs för att sprida blod till platser där värme kan avges, säger Paulina.