Hit går kommunens 300 miljoner – men personal kommer att saknas

Kommunen satsar över 300 miljoner kronor på vård- och äldreomsorg fram till 2030. Men kunderna kommer först att märka uteblivna lunchlådor med varm mat – det ska levereras nedkylda lunchlådor i stället, en till två gånger i veckan. Det börjar gälla från januari nästa år.

Sonja Erlandsson, vård- och omsorgsdirektör i Linköpings kommun och Jonatan Hermansson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden är båda bekymrade över de äldres växande behov av omsorg som kommer att leda till en stor brist på arbetskraft.

Sonja Erlandsson, vård- och omsorgsdirektör i Linköpings kommun och Jonatan Hermansson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden är båda bekymrade över de äldres växande behov av omsorg som kommer att leda till en stor brist på arbetskraft.

Foto: Zenaida Hadzimahovic/Dennis Petersson

Linköping2024-10-07 18:00

Nyheten i korthet

  • Linköpings kommun planerar att investera över 300 miljoner kronor i vård- och äldreomsorg fram till 2030, men det finns en brist på arbetskraft.
  • Antalet invånare över 80 år förväntas öka med 30 procent till över 11 000 personer till 2030, medan antalet de arbetsföra endast ökar marginellt.
  • För att mildra arbetskraftsbristen planerar kommunen att höja löner, förbättra arbetsvillkor och fokusera på att rätt person utför rätt arbetsuppgifter.

Antalet Linköpingsbor över 80 år ökar med cirka 30 procent, till över 11 000 personer fram till 2030. Samtidigt ökar antalet i arbetsför ålder endast marginellt. För att möta de äldres växande behov kommer vård- och omsorgsnämnden att få över 300 miljoner kronor i tillskott fram till 2030. Den största delen av ökningen går till vårdboenden som får sammanlagt 1 325 miljoner år 2030. Två nya boenden öppnas i Berga och Harvestad. 

Finns det personal som kan jobba i verksamheterna?

– Vi ska försöka mildra bristen på undersköterskor, sjuksköterskor och andra yrkesgrupper som bär upp äldreomsorgen genom att satsa på höjda löner, ta bort delade turer och förbättra arbetsvillkoren för att få fler att söka sig till dessa yrken. Samtidigt måste vi säkerställa att rätt person utför rätt arbetsuppgifter. Omsorgspersonal måste få fokusera på det som de är utbildade för, säger Jonatan Hermansson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

undefined
Omsorgspersonal måste få fokusera på det som de är utbildade för, andra uppgifter kan göras av andra anställda, menar Jonatan Hermansson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Planen är också att ha fler anställda som kan utföra enklare uppgifter och därmed underlätta för undersköterskorna. Men det växande behovet av äldreomsorg kan ändå inte enbart lösas med att anställa fler medarbetare – arbetskraften räcker inte till. Sonja Erlandsson är vård- och omsorgsdirektör. Hon är väldigt orolig.

– Jag är bekymrad över den situationen som vi snart kommer att befinna oss i. Även om vi skulle anställa all ny arbetskraft som kommer att bli i arbetsför ålder skulle det inte räcka. Jag är orolig över hur mycket tar man till sig den information. Det finns också fler andra branscher som kommer att behöva personal, till exempel försvaret, kriminalvården, polisen, för att nämna några, säger Sonja Erlandsson.

undefined
Sonja Erlandsson, vård- och omsorgsdirektör i Linköpings kommun, ler mycket sparsamt. Hon är väldigt bekymrad över den situationen med stor brist på arbetskraft som Linköping och hela landet snart kommer att befinna sig i.

För att kunna frigöra tid till vård och omsorg kommer fler insatser från hemtjänsten att behovsprövas. Idag kan den som är över 80 år exempelvis få leverans av lunchlåda och hjälp med städning och tvätt utan att någon behovsprövning skett. Men det är det slut med nu.

– Att ha uppnått en viss ålder kommer inte per automatik innebära att man har rätt till en viss insats om man är frisk och pigg i övrigt, men den som behöver hjälp med exempelvis städning eller leverans av lunchlåda kommer såklart att få det. Det handlar om att omsorgspersonalen ska räcka till och att säkerställa att det är behoven som styr, säger Jonatan Hermansson.

Hur hjälper besparingen med de kylda lunchlådorna?

– Vi har gjort en utredning som visar att maten förlorar en del av sitt näringsvärde eftersom det tar tid från att den lagas till att den levereras. Och det går åt mycket personal som åker med lunchlådorna med "varm mat" varje dag. Från 2025 kommer maten att kylas ner direkt i köket, innan den kommer till oss, och de äldre kommer att värma upp den när de vill äta.

– Maten behåller ett högre näringsvärde, man behöver bara leverera lunchlådorna en eller två gånger i veckan och planen är att det inte ska vara omsorgspersonalen som ska köra ut maten.

Å andra sidan kommer trygghetslarm i hemmet att erbjudas till alla över 65 år utan behovsprövning. Nu är årsgränsen 80 år.

I dag jobbar 25 procent av alla sysselsatta i välfärden. År 2031 kommer det att behövas 54 procent om allt fortsätter enligt prognosen.

– Vi ska också införa digital tillsyn dagtid för de personer som det kan fungera för. Det kan befria en del tid. Vi kommer att anställa en massa ny personal, men det kommer inte att räcka. Därför måste vi tänka nytt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!