Tekniska verken har i flera år legat på den föga åtråvärda tio-i-topplistan över Sveriges största utsläppare av växthusgasen koldioxid. I fjol kom det 280 000 ton koldioxid ur skorstenarna – och då räknar man bara den koldioxid som har fossilt ursprung.
Problemet är framför allt att avfallet som eldas på Gärstadverket innehåller så mycket plast. Det rör sig om plast som hushåll och företag borde ha lämnat till återvinning, men som i stället kastats i soporna.
Att plasten eldas i stället för att återvinnas är inte bara en förlust för miljön och klimatet, utan även rent ekonomiskt för Tekniska verken. När man eldar fossilbränslen måste bolaget nämligen köpa utsläppsrätter.
– Det kostar oss ungefär 2 000 kronor per ton plast som vi eldar, berättar Henrik Lindståhl, forsknings- och utvecklingsingenjör på Tekniska verken.
Tekniska verken arbetar nu på flera fronter för att bli av med plasten från avfallet. Dels pågår bygget av en sorteringsanläggning som kommer att kunna sortera en del – men inte allt – avfall som levereras till Gärstad. Dels testas nu en världsnyhet som går under namnet FossilEye.
FossilEye har beställts av Tekniska verken, Vattenfall Värme och Umeå Energi, och det har utvecklats av Jönköpingsföretaget Robowaste. Med hjälp av avancerad teknik mäts hur mycket plast ett lass med avfall innehåller.
Tanken är att fjärrvärmeföretagen i framtiden ska kunna ta mer betalt för att ta emot avfall som innehåller mycket plast – och därmed skapa incitament för att förbättra plastinsamlingen i tidigare led.
– För vår del började det med att vi var ett rivningsföretag, Normans, som ville sortera rivningsmaterialet och började utveckla teknologi för det. När vi vann upphandlingen för att utveckla FossilEye kopplade vi in Saab som har bidragit med sin militära spjutspetskompetens, berättar Henrik Engqvist, projektledare på Robowaste.
Saab Venture har gått in som delägare i Robowaste, tillsammans med Normans. Saabs bidrag handlar om 3D-kamerateknologi som ursprungligen utvecklats för militära målsökarsystem.
– Nu ska FossilEye testas i Linköping, Uppsala och Umeå. Teknologin är inte helt färdig, det finns en del utmaningar kvar. Men vår förhoppning är att den här produkten ska spridas över landet – och även utomlands, säger Henrik Engqvist.