Världsledande nyhet placeras på Linköpings universitet

Linköpings universitet blir först i världen med en helt ny typ av datortomograf i klinisk miljö. Till en början ska den användas för forskning.

Linköpings universitet blir först i världen med en helt ny typ av datortomograf i klinisk miljö. Bilden visar en annan dt-skanner.

Linköpings universitet blir först i världen med en helt ny typ av datortomograf i klinisk miljö. Bilden visar en annan dt-skanner.

Foto: ERIK G SVENSSON/TT

Linköping2020-09-12 14:00

Det är centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering, CMIV, som kan presentera den nya datortomografen (dt-skanner), med väsentligt högre upplösning och avsevärt mindre stråldoser för patienten. 

– En helt fantastisk maskin och vi har nu en mängd olika projekt som vi står redo att rulla igång med, säger Anders Persson, professor i medicinsk bildvetenskap och föreståndare för CMIV.

Tillverkare av den nya dt-skannern är tyska Siemens vars ledning och vetenskapliga råd är de som beslutat placera datortomografen just på Linköpings universitet. 

– Vi är både glada och stolta över att vi fått den här möjligheten i konkurrens med alla de stora universiteten i världen. Det betyder väldigt mycket för oss. Det är ett stort steg för forskningen och på sikt även för våra patienter, fortsätter Anders Persson som ser stora möjligheter till högupplösta bilder av en människas samtliga kroppsdelar, men också djur.

Hur bra den nya skannern är ska forskarna nu ta reda på. 

De projekt som väntar är till exempel studier av ledband, kranskärl i hjärtan, osteoporos i skelett och leverförändringar samt många andra angelägna områden. 

Detta sker till stora delar i samarbete med Mayo-kliniken i Rochester, Minnesota, USA, som också kommer att få den nya skannern installerad.

– Vi bedriver sedan flera år ett omfattande forskningssamarbete med dem, säger Anders Persson.

Karta: Linköpings universitet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!