Nåja, han klättrar en bit, för att komma till hissen. Det blir 50 meter totalt. Hytten är stor som en liten personbil och härifrån är utsikten magnifik.
– Det är kul att jobba mitt i stan så här, och kunna se ut. Men annars vänjer man sig fort, säger han lugnt.
Det finns micro och kyl i hytten.
– Men det blir lite ensamt här så jag går alltid ner till fika och lunch. Och har jag inget att lyfta så jobbar jag där nere.
Det är Peab som bygger om i Kvarteret Braxen åt fastighetsägaren Lundbergs. Åhlénshuset har stått där sedan 1960-talet och behöver en rejäl uppryckning. Utmaningen för Peab är att göra det samtidigt som verksamhet pågår i huset. Man har pålat i befintlig källare och håller nu på att montera en ny stålstomme genom hela byggnaden. Sedan ska man riva delar av övre planet och bygga upp en stål- och betongstomme med ny betong- och glasfasad i tre plan. Just nu bygger man ett väderskydd, ett slags tält, över hela byggnaden för att möjliggöra ett fuktsäkert arbete.
De två kranförarna på bygget får en nyckelroll. Joakim Karlsson ska lyfta bort 3–5 ton tunga fasadstycken, ett efter ett, och lägga ner dem på det trånga utrymmet på Storgatan för vidare transport. Och sedan lyfta dit nya.
– Det är väldigt tajt där nere. Men det kommer nog att gå bra.
Vilket är ditt trixigaste lyft?
– På andra sidan lyfte vi 14-meters betongelement. Men gatan är inte 14 meter bred på sina ställen!
Joakim Karlsson har jobbat inom byggsektorn sedan 20-årsåldern. I dag har han passerat 40. För cirka fem år sedan började han utbilda sig till kranförare.
– Jag jobbade med broarna mellan Skänninge och Motala, och det behövdes kranförare. Utbildningen är inte så lång. Tre dagars teori och sedan går man bredvid i några månader. Efter det kan man köra. Men det krävs 4 200 arbetstimmar innan man får certifikat, berättar han.
Hur ska en kranförare vara?
– Väldigt lugn. Mycket hänger på kranen så det är lätt att de andra där nere blir lite ivriga. Men vi måste tänka på säkerheten hela tiden.