Varför vågar mammorna inte visa vem de är?

I vårt reportage skulle ni få möta ansiktena och namnen på fem starka kvinnor, demokratikämpar och samhällsbärare. Nu blir det inte så.

Några av problemen som listats av deltagare i Världens mammor-grupperna. Kvinnorna har beskrivit vad som oroar dem i vardagen.

Några av problemen som listats av deltagare i Världens mammor-grupperna. Kvinnorna har beskrivit vad som oroar dem i vardagen.

Foto: Jenny Eriksen

Linköping2021-02-13 07:00

De engagerar sig för att stoppa kriminella som drar in barn i sin brottsliga verksamhet, och som hotar dem som kritiserar gängens metoder. Kvinnorna är en ideell kraft, en sån som politiker och myndigheter säger behövs för att bryta tystnadskultur och motverka segregation.

Men nu får ni inte möta kvinnorna så. För de har blivit rädda.

I ett år har vi följt en grupp mammor från Skäggetorp, Ryd och Lambohov och hört deras syn på livet i ett segregerat samhälle. Hela Linköping lider av segregation. I Ekängen och Hjulsbro bor nästan ingen med utländsk härkomst. Det är inte en rättvisande bild av samhället och den som lever i en sådan vardag får en felaktig bild av verkligheten. På samma sätt blir bilden fel i Skäggetorp, där nästan inga etniskt svenska barnfamiljer bor kvar. Där finns även en närvaro av kriminella som hotar, försöker kontrollera, skrämma till tystnad, och sätter upp egna regler i "sitt revir". Det väcker mammornas rädsla. Vi har varit överens med kvinnorna om reportagets innehåll. Men när det blev dags för publicering backade de.

Reportaget handlar om deras oro för barnens framtid, barn med bristfällig svenska och svaga skolresultat, som lätt lockas av gängens status och pengar. Kvinnorna vill att reportaget ska publiceras men vågar inte medverka med namn eller bild. Vi publicerar reportaget för att ge röst åt dem som vill vända på utvecklingen, men som är rädda för att prata öppet i rättsstaten Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!