Vårens budgetdebatt blev ett höstligt maraton

Arbetslöshet, trygghet och skola var några av de ämnen som diskuterades när fullmäktige efter månader av försening äntligen skulle klubba budgeten för 2021.

Företrädarna för de två största partierna i fullmäktige Niklas Borg (M) och Kristina Edlund (S) tycks ha frågor att diskutera lite mera enskilt.

Företrädarna för de två största partierna i fullmäktige Niklas Borg (M) och Kristina Edlund (S) tycks ha frågor att diskutera lite mera enskilt.

Foto: Viktor Bomgren

Linköping2020-09-29 18:20

Normalt beslutas budgeten på våren, något som coronapandemin satte stopp för i år. Istället för stadshuset sammanträder kommunfullmäktige med sina 79 ledamöter tillfälligt i Konsert och kongress. Vid väl utspridda bord och med personer i riskgrupper placerade på en läktare en våning upp drog mötet igång klockan nio på tisdagsmorgonen.

Ordförande Lars Vikinge (C) meddelade församlingen att den beräknade mötestiden landade på cirka 12 timmar. 

– Vi hoppas vara färdiga vid 21-tiden i kväll, sa han till den då hyfsat pigga församlingen.

Framåt eftermiddagen, med flera timmar kvar av debatten och mötet var många ledamöter inte lika pigga.

Ekonomidirektör Peder Brandt inledde mötet med att bland annat vädja om att ledamöterna ska börja prata om långsiktighet. Linköping är en kommun som står på stadig ekonomisk grund, men molnen hopar sig framåt. 

– Långsiktigheten är det enda sättet för nämnderna att kunna planera framåt, sa han. 

Skolan är av naturliga skäl ett område som många har åsikter om. Bland annat för att alla har gått i skolan, som Åsa Wennergren (L) sektorsansvarig för utbildningsområdet påpekade.

Alla partier vill satsa på skolan även om man inte riktigt är eniga om hur det ska gå till. Elias Aguirre (S) kritiserade Alliansens skolpolitik.

– Man tvingas vrida och vända på slantar och säga upp assistenter och då räcker det inte med heltidsmentorer på några skolor.

Han fick mothugg av Åsa Wennergren som sa att heltidsmentorer finns på alla skolor och några gymnasieskolor.

– Det är inte få, slog hon fast.

Rebecka Hovenberg (MP) hävdade att Linköping är en av Sveriges mest skolsegregerade städer och måste börja bygga skolor där barn från olika delar av stan kan blandas. 

När det gäller förskolorna och bristen på förskolepersonal efterlyste Björn Alling (V) att kommunen skulle börja utnyttja sin arbetsgivarmakt och flytta förskollärare till skolor som saknade pedagogiskt utbildad personal.

– Alla barn har rätt till rätt pedagogik, sa han.

Han förtydligade sig och menade att ingen personal ska behöva flytta på sig, men att man kan införa anställningsstopp på de förskolor där tillgången på förskollärare redan är god. På det sättet kan arbetsgivaren styra personal till förskolor som har en brist utbildade pedagoger.

Det är inte ofta man ser att politiker uttrycker så stor förtjusning över ett förslag från en politisk motståndare. Men det hände under tisdagens debatt när Rebecka Hovenberg (MP) med ett stort leende, berömde sin politiske motståndare Gunnar Broman (L) för hans förslag om att förbjuda byggnation på åkermark.

– Wow, word Gunnar, så glad jag blir över att höra detta, sa hon.

Hennes partikollega Gunnar Gustafsson (MP) å sin sida, oroas över det han ser som vår enorma tilltro till att tekniken ska lösa allt. 

– Mer teknik och mera jobb och tjänster kommer, även om det är miljövänligt, att leda fel. Vi behöver tänka på ett annat sätt och bli fria och få tid över till annat som kultur och musik.

Det mest oväntade ämne denna eftermiddag var kanske ändå att frågan om vildsvinen. SD har lagt ett förslag om att servera vildsvinskött i skolan. Till att börja med orsakade frågan en viss förvirring, men när man rett ut att SD inte motsatte sig provtagning så verkade också Ali Hajar (S) som ifrågasatt förslaget inte tycka att idén var så dum.
 

Fullmäktige

Består av 79 ledamöter.

Fullmäktige kan beskrivas som kommunens motsvarighet till riksdagen. I Linköpings fullmäktige sitter ledamöter som representerar Alliansen som består av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. 

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna tillsammans med en politisk vilde (fd SD) representerar opposition.

Lars Vikinge (C) är mötets ordförande och har också titeln borgmästare. 

Fullmäktige sammanträder cirka 9 gånger per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!