Vårdstrejken utökas med 26 vårdcentraler

Den nationella vårdstrejken utökades när klockan slog elva under tisdagen. Sjuksköterskor på 26 av 33 vårdcentraler i Östergötland går ut i strejk.

Emma Klingvall, Vårdförbundets avdelningsordförande i Östergötland, höll ett öppningstal i Equmeniakyrkan.

Emma Klingvall, Vårdförbundets avdelningsordförande i Östergötland, höll ett öppningstal i Equmeniakyrkan.

Foto: Olle Lindkvist

Linköping2024-06-11 17:37

– Under pandemin sågs vi som superhjältar och nu är vi istället farliga för att vi påtalar det vi har pratat om i tiotals år. Att vi är underbemannade och beordras med väldigt kort varsel. Det kommer dagliga SMS om att det saknas folk på golvet. Det händer att folk får ställa in sina semesterplaner eller ledighetsplaner som man haft med familj, släkt och vänner. Så det är liksom inte taget ur luften, nu har sjuksköterskorna fått nog. Och vi vill att politikerna och allmänheten ska få kännedom om det här, säger Cristian Jonsson, sjuksköterska på Tannerfors vårdcentral.

Klockan elva på tisdagen på tisdagen marscherade sjuksköterskorna ut i strejk i Region Östergötland. Vårdstrejken som pågått i en vecka utökades till att inkludera sjuksköterskor på 26 av 33 vårdcentraler i regionen. Detta för att SKR och Vårdförbundet ännu inte kommit överens vid förhandlingsbordet. Klockan ett samma dag samlades regionens strejkande sjuksköterskor i Equmeniakyrkan för ett samordningsmöte och fika.

undefined
Klockan elva på tisdagen på tisdagen marscherade sjuksköterskorna ut i strejk i Region Östergötland.
undefined
Emma Klingvall, Vårdförbundets avdelningsordförande i Östergötland, höll ett öppningstal i Equmeniakyrkan.

– Det här handlar i slutändan också om att förbättra patientsäkerheten. Det är ju också något som de (SKR) behöver ta sig en rejäl funderare kring. Hur säkert det är att beordra människor som jobbar 16-timmarspass att täcka upp för ett för ett bemanningsbehov, säger Cristian Jonsson.

Vårdcentralerna omfattas av strejken onsdagar, torsdagar och jämna veckor även tisdagar. Beroende på antal patienter som är registrerade på en vårdcentral ska en grundbemanning hållas, vilket på ett ungefär är två sjuksköterskor per 10 000 patienter.

– Vi har kallats till ett möte med SKR om påstådd samhällsfara och avslutat det i enighet, så då råder enighet i att det förslag vi lagt fram är ett säkert sätt att strejka, säger Amanda Barkarö, konfliktledare för Vårdförbundet.

undefined
Region Östergötlands samlade sjuksköterskor i Equmeniakyrkan.

I Region Skåne har vårdcentralsstrejker i Malmö och Lund bedömts som samhällsfarliga, men än så länge är det alltså inte fallet i Östergötland.

– Regionen tycker ju att det finns samhällsfarliga element och det är därför man har valt att tillmötesgå dem genom att ha sjuksköterskor på plats. Det är uppskattat att de tycker att vi är så pass värdefulla att vi ska finnas på plats, men det tråkiga är att vi inte riktigt ser samma allvar i “lugna tider”, säger Cristian Jonsson.

I Equmeniakyrkan satt Östergötlands samlade sjuksköterskor och lyssnade när Emma Klingvall, Vårdförbundets avdelningsordförande i Östergötland talade. Få verkade nöjda över att det gått hela vägen till strejk, men många uttryckte att det är häftigt och historiskt att se hur alla samlas och gemensamt protesterar för bättre villkor.

– Jag tycker det känns fantastiskt att vi kan visa medborgarna, medlemmarna och arbetsgivarna att vi är en stark kraft att räkna med och när vi bestämmer oss för någonting då blir det stort och betydelsefullt, säger Emma Klingvall.

Hur går det att organisera strejken?

– Det är inga problem att samla strejkdeltagare, det tunga jobbet är att vi har väldigt mycket att omhänderta kopplat till alla förhandlingar om skyddsarbete som kommer in. Att arbetsgivarna kräver väldigt mycket av oss och av våra medlemmar, att jobba övertid, att ta extra pass och att fylla vakanser. Det skapar en viss stress att vi är på väg in i sommaren som redan är arbetskrävande för våra medlemmar, så det försöker vi ju liksom stötta och lugna våra medlemmar i att det är arbetsgivarens ansvar att se till att vården fungerar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!