Vårdpris till lagarbete på akuten i Linköping

Teamarbetet på akutkliniken i Linköping har fått andrapriset i årets Vårdförbundspris med sjuksköterskan Monica Magnusson som mottagare.

LINKÖPING2014-10-08 20:01

Priset delades ut på Vårdförbundets gala i Stockholm under onsdagskvällen. Corren.se nådde henne på mobilen alldeles efter prisutdelningen, när hon var på väg till kvällens galamiddag.

Ny vårdmodell

Monica Magnusson är sektionsledare på akutkliniken på US i Linköping som har cirka 150 anställda – läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, sekreterare och det så kallade Almateamet för framför allt multisjuka äldre.

– Den nya modellen har vi tillämpat sedan i februari förra året. Den stora fördelen är för patienterna som träffar ett team på tre personer och bara behöver berätta sin historia en gång. Det har ökat patientsäkerheten. För oss som jobbar på akuten har stressen minskat och inga sjuksköterskor slutar längre på grund av vantrivsel som det var för några år sedan, säger Monica Magnusson.

Hur ska du använda priset på 83 500 kronor?

– Det är visserligen jag som får pengarna, men min tanke är att de på något sätt ska gå tillbaka till teamet och att vi ska skruva litet till på lagarbetet för att förbättra det ytterligare, säger Monica Magnusson.

Största vårdpriset

Vårdförbundspriset på totalt 500 000 kronor är det största inom vårdområdet i Sverige och delas ut i samarbete med Folksam. Temat för året är teamarbete, där första priset på 250 000 kronor gick till strokesjuksköterskan Mare Teinium-Kruse vid Strokeenheten på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Monica Magnusson från akutkliniken i Linköping delar andrapriset tillsammans med sjuksköterskor i Göteborg och Malmö.

Förbättrad vårdkvalitet

Juryns motivering till priset för Teamarbetet på akutkliniken i Linköping lyder:

"Klinikens arbetsmodell har resulterat i en förbättrad vårdkvalitet och kontinuitet för patienterna i en mycket viktig del av vårdkedjan. Det strukturerade teamarbetet har visat att det går att öka kvaliteten, minska väntetiderna, förbättra arbetsmiljön, öka kompetensen, förbättra kontinuiteten och öka produktiviteten när professionerna tillsammans organiserar sig för att uppnå en effektiv vårdkedja. Samtliga berörda parter upplever förbättringar, såväl inom teamet som för patienter. Arbetsmodellen har lett till att personalen har fått en ökad förståelse för varandras arbete såväl på akutmottagningen som i angränsande verksamhet. Vidare framkommer att kompetensen hos sjuksköterskorna utnyttjas mera optimalt, vilket innebär en möjlighet att avancera i professionen."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om