Tanken är att 100 personer ska utbildas av Birgittaskolans VUX-lärare. Vårdläraren Maria Lindbom arbetar tillsammans med två kollegor för att snabbt utbilda och stötta upp med personal till vården.
– Det här är en insats från Linköpings kommun som har uppstått i samband med coronaviruset för att stötta upp för all personal som blir sjuka och för att det finns ett stort behov av personal inom vården, säger Maria Lindbom, vårdlärare på Birgittaskolan VUX.
Utbildningen innehåller grundläggande kunskaper för att kunna jobba och stötta upp inom delar av äldreomsorgen - både inom hemtjänst och på olika vårdboenden.
– Tanken är att man ska kunna vara med och hjälpa ordinarie personal och vikarier - det kan till exempel handla om inköp, promenader, hjälpa till med mat, social samvaro och att städa, säger Maria Lindbom.
Under de tre dagarna får eleverna först ta del av viktig information, få tid att diskutera, för att den tredje dagen vara redo att gå ut i en verksamhet.
– Vi har lagt mest vikt på de basala hygienrutinerna men också på mötet med äldre, ibland väldigt sjuka personer, säger Maria Lindbom.
Snabbspåret riktar sig helt till personer utan någon erfarenhet inom vården. Personal från hotell- och restaurangbranschen har till exempel sökt sig till utbildningen.
– Därifrån kan personer ha blivit av med jobbet eller blivit permitterade. De har ofta redan en bra serviceerfarenhet också, säger Maria Lindbom.
Det är social- och omsorgsförvaltningens krisledningsstab som har gått ut med uppdraget till bland annat Birgittaskolan.
– Sedan är vi flera aktörer i olika led, de som rekryterar personerna och de som har tagit fram utbildningspaket, och sen den sista delen, som är vi, där vi utbildar personalen, säger Therese Andersson, rektor Birgittaskolan.
Utbildningen sker på distans.
– Vi har hittills genomfört två tillfällen. Det finns en pedagogisk del i det och det handlar inte bara om att någon ska kolla på en digital utbildning. Man behöver även diskutera, resonera och sätta det i konkreta sammanhang.
Ser ni några risker med att utbildas tre dagar och sen gå ut att arbeta i vården?
– De här biträdena som går ut nu har en befattningsbeskrivning och det här är ytterligare en nivå i en krissituation. Det är jätteviktigt att inte jämföra deras roll med utbildade vårdbiträden och undersköterskor.