Vårdföretagarna: Vi vara nära en överenskommelse

Vårdföretagarna håller inte med Kommunal om att det avtal man nu strider om håller sig inom de ramar som arbetsmarknadens parter bestämt.

Vårdföretagarnas förbundsdirektör Antje Dedering säger att det är viktigt att parterna håller sig till de avtal som finns på arbetsmarknaden.

Vårdföretagarnas förbundsdirektör Antje Dedering säger att det är viktigt att parterna håller sig till de avtal som finns på arbetsmarknaden.

Foto: Vårdföretagarna/TT

Linköping2021-01-14 09:34

Vårdföretagarnas förbundsdirektör Antje Dedering skriver i ett mejl att parterna var nära att komma överens när Kommunal valde att lämna förhandlingarna och varsla om konflikt mitt under pandemin.

– Men vi fortsätter att förhandla, skriver hon.

SKR har ju sagt ja till ett avtal och anser tydligen att det ryms inom märket. Hur tänker ni där?

– Vi motsätter oss inte en extrasatsning på yrkesutbildade, som den här konflikten egentligen handlar om, och som även SKR och kommunal har kommit överens om. Det handlar om finansieringen av denna.

Att Vårdföretagen skulle erbjuda sina anställda sämre villkor än offentligt anställda inom vård och omsorg, stämmer inte enligt Antje Dedering. 

Hon hänvisar till en undersökning bland anställda inom privat och offentligt driven vård och omsorg som, hävdar hon, visar att privat omsorg har lägre sjukskrivningstal bland personalen och att flera medarbetare är nöjda med sin chef jämfört med en offentligt drivna verksamheten.

Privata vårdföretag har, som de flesta företag, vinstkrav på sig. Hur mycket spelar sådant in när man ska sluta avtal?
– Att hålla sig inom märket gäller för alla, oavsett resultat. Vi förhandlar för alla medlemsföretag, där 88 procent av företagen har färre än tio anställda. Många av våra medlemsföretag har det väldigt tufft på grund av avbokade besök och tomma platser på grund av pandemin. Plus och minus måste gå ihop även för dessa verksamheter. Sedan får man inte glömma att ett företag måste kunna generera ett överskott för att utvecklas och skapa nya jobb.

Liselotte Fager (KD,) ordförande för äldrenämnden, vill inte kommentera den pågående medlingen, men säger att hon följer frågan och hoppas att det ska lösa sig utan konflikt.

– I dag är det svårt att locka bra personal, så det borde vara angeläget för den som bedriver vård och omsorg att också se till att människor vill arbeta inom verksamheten. Då är ju lön och arbetsvillkor viktiga och avgörande frågor.

I Linköping finns beslut om att konkurrensutsätta vård och omsorg och i dag är cirka hälften av äldreomsorgen i privat regi. 

Om Vårdföretagarna har avtal som är lägre än de som Leanlink har kan det vara en risk vid upphandlingar?

– Vi strävar efter neutralitet i våra upphandlingar och så måste det vara. Kommunen ska kunna vara med på samma villkor som de privata utförarna. Det är en viktig princip.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!