I anmälan som skickats in till Arbetsmiljöverket av Vårdförbundets huvudskyddsombud Hedvig Axén, står det att situationen inom slutenvården på psykiatriska kliniken US har eskalerat inför sommaren. Hedvig Axén skriver att den låga bemanningen innebär att sjuksköterskorna inte klarar sina dagliga arbetsuppgifter, samt att sjuksköterskorna upplever att de inte klarar av att stå för en säker vård. På slutenvårdsavdelningarna och på akutenheten fattas personal, vilket gäller för såväl sjuksköterskor som specialistsjuksköterskor. Den personal som tas in för att ersätta saknar rätt kompetens, säger Hedvig Axén.
– Nu har man tagit in skötare utan psykiatrisk bakgrund. Det blir absolut en hjälp numerärt med personal men det blir ju inte den kompetens som behövs, säger hon.
Hon lyfter även frågeställningen kring hur nyanställd personal ska hantera situationen, hur deras mående påverkas och hur sommaren ska klaras av. Den stora arbetsbördan leder till mycket övertid och att man jobbar många extra pass, något som i längden slutar i sjukskrivningar, menar Hedvig Axén. Hon tror också det finns en risk att de nya, unga medarbetarna inte ska orka vara kvar på grund av situationen.
– Hur man ska attrahera och locka dit ny personal har länge varit ett problem för arbetsgivaren. Och det gör man ju inte med den här arbetssituationen.
Marita Ström är verksamhetschef för den Psykiatriska kliniken på US. En av de saker hon faktiskt delar med Vårdförbundet i sin syn på situationen är att grundbemanningen är för låg.
– Vi hade också velat ha mer personal, men budgeten är satt som den är och det måste vi jobba utifrån, säger hon.
Att situationen är så påfrestande som Vårdförbundet för fram håller hon däremot inte med om. Periodvis är det hög belastning med tung arbetsbörda, men Marita Ström säger att det går upp och ned. Uttalandet om att man ersätter specialistsjuksköterskor med personal som saknar rätt kompetens ställer hon sig kritisk till.
– Det håller jag inte med om, de skötare som finns är kompetenta. På akutenheten hamnar bara personal med erfarenhet. Ny personal börjar vanligen på avdelningarna för att få erfarenhet innan de får gå vidare till exempelvis akutenheten, säger Marita Ström.
Hon säger även att man har genomfört flera åtgärder för att göra slutenvården till en mer attraktiv arbetsplats. Däribland satsningar på utbildning, införandet av en sektionsledare som arbetar med att fördela arbetsbördan, daglig mätning av vårdtyngden samt starten av ett traineeprogram för nya sjuksköterskor. Hon säger dessutom att man anställt fler den första halvan av 2018 än under hela perioden från 2016 fram till i år.
Att situationen inför sommaren har eskalerat håller hon inte med om. Sommarperioden är tuffare, men hon tycker att de är förberedda.
– Vi har bemannat bra inför sommaren. Det kan vara svårt med ny personal som inte vet hur allt fungerar, men oavsett känner vi att vi har garderat oss väl inför olika scenarion. Den här sommaren är inte annorlunda än tidigare somrar.
Huvudskyddsombud Hedvig Axén, som inte tycker att arbetsgivaren tar sitt ansvar för arbetsmiljön och personalens hälsa, ser inte på sommaren med samma tillförsikt.
– Vår oro är att det blir fler tillbud. Att man missar saker, att patienten kan råka illa ut och att medarbetarna inte mår bra.