Vårdförbundet kräver förbättringar nu

Något måste göras NU, för att förhindra fortsatt sjuksköterskeflykt från akuten, US. Vårdförbundet anser inte att arbetsgivarens gör tillräckligt för att lösa situationen.

Akutmottagningen i Linköping.

Akutmottagningen i Linköping.

Foto: Peter Jigerström

LINKÖPING2012-11-08 06:30

- Det är lovvärda insatser man planerar, men för långsiktiga. Det räcker inte, säger Ragnhild Karlsson, Vårdförbundet om lösningarna som närsjukvårdschef Henrich Willander, presenterade i Corren igår, som ska förbättra arbetsmiljön på akutkliniken, US.

Vårdförbundet i Östergötland har anmält akutmottagningen på US till Arbetsmiljöverket, för "oacceptabla arbetsförhållanden," berättade Corren igår.

Henrich Wilander är centrumchef för närsjukvården i centrala landstinget där akutkliniken ingår. Lösningarna han vidtar för att rädda situationen är: fler sjuksköterskor ska rekryteras, scheman ändras så att personalen slipper jobba varannan helg och patienter styras till rätt vårdnivå. "Jag känner mig inte orolig," sade Henrich Willander, i Corren igår.

Tiden rinner ut

- Det måste han säga, replikerar Ragnhild Karlsson, vice ordförande i Vårdförbundet, som varnar för att tiden håller på att rinna ut. Hon välkomnar förslagen till lösningar, också att landstingsstyrelsen igår beslutade förstärka akutsjukvården i länet med 48 nya miljoner, från och med nästa år.

- Men det räcker inte. Pressen på akutklinikens personal har pågått alldeles för länge, varnar Ragnhild Karlsson för.

Sju av tio sjuksköterskor har lämnat akutkliniken, US på två år. Om de som är kvar inte erbjuds något konkret som omgående förbättrar situationen, kommer fler att sluta, säger Ragnhild Karlsson som menar att det vore förödande både för patientsäkerhet och arbetsmiljö.

Måste få vila upp sig

Ska det gå att locka sjuksköterskor till akutsjukvården, och även hålla dem kvar, måste de få en chans att vila upp sig mellan arbetspassen, fortsätter Ragnhild Karlsson. Arbetstidsförkortning står högst på sjuksköterskornas önskelista, något som Vårdförbundet anser borde införas omgående. Akutklinikens ledning har också ställt sig bakom en sådan reform. Men alla försök att korta arbetstiden har hittills bromsats från högre ort.

Akutkliniken, US, är också föremål för socialstyrelsens intresse. Myndigheten har besökt akutkliniken, US, vid två tillfällen nyligen. Den senaste besöket var en oanmäld inspektion som gjordes för två veckor sedan. Resultatet blev påpekanden som akutkliniken har fram till den 15 november på sig att bemöta. Därefter beslutar Socialstyrelsen om eventuella åtgärder, då också resultatet av inspektionen blir offentligt.

Det är inte bara sjuksköterskor som har en pressad arbetssituation på akuten, US, framgår av mejl till undertecknad från läkarsekreterare och undersköterskor på samma arbetsplats.

"Knivigt med nyanställda"

En undersköterska på akuten som vill vara anonym beskriver långa arbetsdagar och arbetspass som ibland varar sex till sju dagar eller nätter i sträck. Hon påpekar också att omsättningen i sjuksköterskegruppen påverkar övrig personal. "Det är lite knivigt när cirka 15 nyanställda sjuksköterskor ska jobba samtidigt," skriver undersköterskan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om