Vårdförbundet bekräftar bilden

Vårdförbundet bekräftar vittnesmål som anställda ger i Correns enkät.Sjuksköterskor säger upp sig i protest mot en för låg grundbemanning och de som blir kvar beordras att jobba dubbelpass.

Foto: JESSICA GOW / TT

Linköping2014-09-12 09:30

– Det är lägsta bud som gäller i upphandlingar idag. Vi ser att det slår mot personalen eftersom det är personal som kostar pengar, säger Susanne Augustsson, förtroendevald på Vårdförbundet i Linköping.

Anställda säger till oss att sjuksköterskor tvingas ansvara för andra vårdenheter per telefon för att arbetspass står obesatta, stämmer det?

– O ja, absolut, så är det.

För låg grundbemanning förekommer på enheter som drivs av både kommunala Leanlink och privata utförare, enligt Vårdförbundet. Det har lett till en mycket stor personalomsättning: Sjuksköterskor är efterfrågade på arbetsmarknaden och försvinner till andra arbetsplatser som erbjuder bättre villkor.

Enligt Vårdförbundet finns det enheter där personalen är nöjd och arbetsgivarna anstränger sig för att hålla god bemanning och arbetsmiljö.

– Sen finns det andra som inte vill. Eller som hävdar att de inte kan. Att de styrs av koncerner som satt en budget och den ska hållas, säger Susanne Augustsson.

Det har stormat kring Åleryd men Vårdförbundets uppfattning är att Attendo tagit problem på allvar.

Vårdförbundet är för mångfald och tycker att även äldrevård ska upphandlas – men att beställare måste förstå att god vård kostar.

– Man kan inte begära att få fläskfilé, när man bara betalar för fläskkorv, konstaterar Susanne Augustsson.

Har Vårdförbundet uppmärksammat Linköpings politiker på problemen i äldreomsorgen?

– O ja, det har vi.

Och hur har det gått?

– Vi har uppfattat att de tycker att de har gjort rätt. Att man inte kan göra på något annat sätt.

På Fackförbundet Kommunal i Linköping, som organiserar undersköterskor, säger ordförande Suzanne Sjöqvist att Kommunal regelbundet försöker påverka politiker för att de ska besluta om högre personaltäthet i äldreomsorgen, bland annat när nya upphandlingar är på gång.

Vilket gehör får ni när ni säger det?

– Politikerna lägger alltid över ansvaret på arbetsgivarna. Och i slutänden är det ju pengar det handlar om. Samtidigt säger politiker att äldreomsorgen måste få mer resurser.

Enligt Kommunal råder skarpt läge: Bemanningen måste ökas och scheman förbättras inom äldreomsorgen och det kvickt.

– Annars kommer man att få mycket svårt att hitta folk som vill arbeta där, säger Suzanne Sjöqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om